چهارشنبه, 05 شهریور 1393 14:00

نگاهی به کارنامه "دیوید فینچر" به بهانه 52 سالگی اش

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)

سی و یک نما- «دیوید فینچر»، خالق آثار مطرحی چون «هفت»، «باشگاه مشت‌زنی» و «ماجرای عجیب بنجامین باتن» به جمع 52 ساله‌های هالیوود پیوست.

به گزارش سی و یک نما، «دیوید فینچر» متولد 28 اوت 1962 در کلورادو آمریکا، به‌ خاطر سبک تریلرهای سیاه فیلم‌هایش مانند «هفت»، «باشگاه مشت زنی» و «زودیاک» شهرت یافته است.

دیوید فینچر با تماشای فیلم «بوچ کسیدی و ساندنس کید» به فیلم‌سازی علاقه‌مند شد و در هشت سالگی شروع به فیلم‌برداری با دوربین هشت میلیمتری کرد. وی در سن بسیار جوانی به‌ دنیای فیلم و سینما وارد شد و در 17 سالگی به‌عنوان کارآموز در استودیو متعلق به «استیون اسپیلبرگ» و «جورج لوکاس» مشغول به کار شد.

پس از پایان دوره آموزشی، فینچر رسما به ساخت فیلم‌های تبلیغی برای تلویزیون رو آورد. عملکرد او چنان چشم‌گیر بود که کمپانی‌های بزرگی چون نایک برای ساخت تبلیغات به او سفارش کار دادند.

کارنامه کوتاه و مختصر فینچر به‌قدری قوی و موفق بود که کمپانی فاکس قرن بیستم بدون توجه به اینکه او تجربه ساخت فیلم بلند را نداشت، ساخت قسمت سوم «بیگانه» را در سال 1992 با هزینه 60 میلیون دلار به او واگذار کرد. دو قسمت قبلی «بیگانه» را دو کارگردان مطرح یعنی «ریدلی اسکات» و «جیمز کامرون» ساخته بودند و کارگردانی قسمت سوم برای فینچر موقعیت بسیار خوبی بود تا خود را مطرح کند.

وی به‌خوبی این مسؤولیت را به سرانجام رساند؛ «بیگانه» فینچر فیلم تیره و سیاهی است که نسبت به دو قسمت قبلی مهیب‌تر و ترسناک‌تر است و تصویرسازی فیلم از این فضای مرگ‌زده شایسته و دیدنی است. نوع تقطیع فیلم و ترکیب نوری غریب و عصبی کننده آن به خوبی سابقه کاری فینچر در ساخت ویدئو کلیپ را به نمایش می گذارد.

«فینچر» در فاصله بین ساخت «بیگانه» تا دومین فیلم بلندش یعنی «هفت» در سال 1995 بار دیگر به ساخت کلیپ‌های ویدئویی رو آورد. فیلم «هفت» اثر بسیار قوی و ماهرانه‌ای است که نشان از نبوغ ذاتی این فیلم‌ساز دارد.

«هفت» ماجرای غریب قاتلی زنجیره‌ای با بازی درخشان «کوین اسپیسی» است که خود را نماینده خدا در زمین می‌داند و قصد دارد گناهکارانی را که هریک تجسم یکی از گناهان کبیره نقل‌شده در کتاب «کمدی الهی» دانته هستند را بیابد و برای جزای عملشان آنها را به شیوه‌ای کاملا وحشیانه بکشد.

فیلم بعدی فینچر با عنوان «بازی» در سال 1997 ساخته شد. این فیلم ماجرای بانکدار پول‌دار، اما تنهایی است که غیراز پول و مسائل اقتصادی به‌ مسئله دیگری نمی‌اندیشد. این بانکدار با بازی «مایکل داگلاس» اکنون در آستانه 40 سالگی قرار دارد، سنی که پدرش به‌یک‌باره بدون هیچ دلیلی خودکشی کرد و این خاطره اکنون که او را رها نمی‌کند. برادر نیکلاس برای رهایی او از این زندگی افسرده و بیمارگونه او را وارد یک بازی می‌کند.

فینچر با ساخت فیلم‌های مطرح شهرت خود را بیش‌تر می‌کرد تا اینکه در سال 1999 فیلم «باشگاه مشت زنی» را ساخت. این فیلم که تجربه متفاوتی برای تماشاگر است، ماجرایی براساس خیال‌پردازی‌های یک بیمار روانی است که در آن یک مامور شرکت بیمه (ادوارد نورتون) ماجرای آشنایی‌اش با تایلر داردن (براد پیت) و راه‌اندازی باشگاه‌های زیرزمینی مشت‌زنی را تعریف می‌کند که آبستن حوادث عجیب و مهیجی می‌شود.

پس از آن در سال 2002 بود که فینچر فیلم «اتاق وحشت» را ساخت. ماجرای این فیلم در یک خانه اتفاق می‌افتد و به تلاش‌های یک زن برای نجات خود و فرزندش از دست دزدانی که به خانه هجوم آورده‌اند می‌پردازد.

فینچر پس از پنج سال دوری از سینما در سال 2007 تصمیم به ساخت فیلم «زودیاک» گرفت که براساس داستان واقعی درباره یک قاتل زنجیره‌ای به‌نام زودیاک ساخته شده است. این فیلم در گیشه فروش بسیار کمی داشت، اما ازنظر منتقدین، یکی از برترین فیلم‌های سال لقب گرفت که البته نتوانست در جوایز اسکار موفق باشد.

در سال 2009 بود که دیوید فینچر فیلم موفق و تحسین برانگیز «ماجرای عجیب بنجامین باتن» را ساخت که در هشتا‌دویکمین دوره جوایز اسکار در 13 بخش نامزد بود و موفق به کسب سه ‌جایزه اسکار شد. این فیلم که براساس داستان کوتاهی از «اسکات فیتزجرالد» ساخته شد، داستان بنجامین (با بازی براد پیت) است که در اواخر قرن نوزدهم و در سن 80 سالگی به دنیا آمده و با گذشت زمان، درحالی که دیگران پیرتر می‌شوند، او جوان‌تر می‌شود. او در کهنسالی به دختری علاقه‌مند می‌شود که در سنین کودکی به‌سر می‌برد، اما در طی سال‌ها درحالی که دختر بزرگ‌تر می‌شود، او در روندی وارونه به‌سوی خردسالی پیش می‌رود.

این کارگردان سرشناس در سال 2010 فیلم «شبکه اجتماعی» را ساخت که سخت مورد انتقاد منتقدان سینما قرار گرفت. این فیلم که توسط کمپانی کلمبیا پیکچرز تهیه و تولید ‌شده، به راه‌اندازی و توسعه شبکه «فیس بوک» در سال ‌2004 توسط چند دانشجوی دانشگاه هاروارد می‌پردازد. «شبکه اجتماعی» در هشتادوسومین دوره مراسم اسکار برنده جایزه اسکار بهترین فیلم‌نامه اقتباسی، بهترین تدوین و بهترین موسیقی شد.

فینچر دوبار در سال‌های 2009 و 2011 نامزد جایزه اسکار بهترین کارگردانی شد و سال گذشته با فیلم «شبکه اجتماعی» جایزه "دیوید لین" بافتا انگلیس و گلدن گلوب آمریکا را برای بهترین کارگردانی گرفت. وی در سال 2007 با فیلم «زودیاک» نامزد نخل طلای کن بود.

این کارگردان صاحب سبک سینمای جهان در سال 2011 فیلم اقتباسی «دختری با خالکوبی اژدها» را بر اساس یک رمان سوئدی با بازی «دنیل کریگ» و «رونی مارا» به سینما آورد. این فیلم دلهره آور در هشتاد و چهارمین دوره مراسم اسکار نامزد پنج جایزه و همچنین جایزه اسکار بهترین بازیگر زن برای «رونی مارا» شده بود و از آن میان جایزه بهترین تدوین را از آن خود کرد. این فیلم در نهایت موفق به فروش 320 میلیون دلاری در گیشه سینماهای جهان شد.

جدیدترین پروژه سینمایی فینچر «دختر گمشده» نام دارد که وی این فیلم را بر اساس رمان پرفروشی با همین نام نوشته ««گیلین فلین» ساخته شده است. در این فیلم که روایتگر داستان تاریک و پرتعلیق زنی است که در پنجمین سالگرد ازدواجش ناپدید می‌شود، «روزاموند پایک» بازیگر فیلم «چک ریچر» و «بن افلک» در نقش‌های اصلی بازی می‌کنند. «دختر گمشده» از سوم اکتبر 2014 اکران می‌شود.

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید