اعلام حکم ممنوعیت 30 روزه صدور ویزا برای اتباع هفت کشور مسلمان یعنی ایران، سوریه، سودان، سومالی، عراق، لیبی و یمن توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا واکنشهای مختلفی ایجاد کرده است، اما یکی از مباحثی که در ایران از روز گذشته حسابی مورد بحث قرار گرفته واکنش اصغر فرهادی کارگردان فیلم «فروشنده» به این اتفاق است. «فروشنده» یکی از نامزدهای نهایی بخش خارجی زبان اسکار است و این کارگردان باید برای حضور در مراسم اهدای جوایز که کمتر از یک ماه دیگر در آمریکا برگزار میشود به این کشور سفر کند.
ترانه علیدوستی نیز با انتشار پستی در صفحه توییترش از این اقدام ترامپ انتقاد کرد و نوشت: "این اقدام ترامپ نژادپرستانه است و این طرح چه این رویداد فرهنگی را در بر بگیرد و چه نگیرد من به نشانه اعتراض درآن شرکت نخواهم کرد."
در این شرایط بحثی در شبکههای اجتماعی و برخی رسانه ها آغاز شده که آیا فرهادی با توجه به این حکم ناعادلانه و خصمانه از سوی دولت آمریکا باید از این سفر منصرف شود و به نشانه اعتراض به مراسم اهدای جوایز نرود یا اینکه اتفاقا به اسکار برود و از آنجا صدای اعتراض خود به این حکم عجیب را به هر روشی که خودش میداند به گوش مخاطبان جهانی این مراسم برساند.
مخالفان تحریم اسکار توسط توسط فرهادی معتقدند او نه تنها نباید از رفتن منصرف شود بلکه باید حتما در این مراسم حضور پدا کند و با توجه به شرایطی که آنجا برایش اتفاق می افتد از طریق یکی از مهمترین رویدادهایی که چشم میلیونها نفر به آن دوخته شده نسبت به این موضوع اعتراض کند یا در صورت کسب این جایزه بار دیگر با متنی شبیه به آنچه در سال 2012 و پس از دریافت اولین اسکار سینمای ایرن برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» پشت تریبون خواند از تروریست نبودن مردم کشورش بگوید و پیام صلح دوستی ایرانیها را به گوش همه برساند. ضمن اینکه به زعم مخالفان در زمانهای گوناگون تحریم های این چنینی فرصت استفاده و ابراز وجود برای اثبات حقانیت را از اقشار مختلف ورزشی، فرهنگی، هنری و حتی سیاسی-اجتماعی گرفته است.
از آن طرف موافقان تحریم اسکار توسط فرهادی جان کلام شان این است که او چهره سرشناسی در جهان است و رفتار او در قبال اتفاقات مختلف میتواند بازتاب گستردهای داشته باشد. به همین دلیل اگر او اسکار را تحریم کند توجه جهانی بیشتر به این حکم خصمانه ترامپ جلب خواهد شد. کاری که البته در دورههای مختلف اسکار چهره های دیگری همچون مارلون براندو هم برای اعتراض به برخی مسائل اجتماعی روز در پیش گرفتند و اتفاقا بازخوردهای بسیار مثبتی هم گرفتهاند.
حالا در این شرایط ترانه علیدوستی یکی از بازیگران اصلی فروشنده که احتمالا قرار بوده فرهادی را در سفر به اسکار همراهی کند با انتشار توئیتی به زبان انگلیسی اعلام کرده به دلیل اینکه چنین حکمی را مصداق بارز نژادپرستانه میداند و برایش قابل پذیرش نیست، در مراسم اسکار 2017 شرکت نخواهد کرد، حتی اگر این حکم شامل وقایع فرهنگی و آدمهای مرتبط به آن نشود. حالا باید منتظر ماند و دید واکنش اصغر فرهادی به این ماجرا چه خواهد بود.
بازتاب صحبتهای ترانه علیدوستی
فرانس۲۴، هافینگتون پست، ان بی سی و بسیاری از رسانههای جهان نوشتند بازیگر فروشنده بخاطر تصمیم نژادپرستانه ترامپ اسکار را بایکوت کرد.