او که صدایی باصلابت و تأثیرگذار داشت، در دوران کاری طولانی خود در فیلمهای سینمایی خارجی بهجای بازیگرانی چون مارلون براندو، پل نیومن، برت لنکستر، ماکسیمیلیان شل، ریچارد برتون، پیتر اوتول، یول براینر، کلینت ایستوود، دین مارتین و در فیلمهای سینمایی ایرانی بهجای بازیگرانی مانند محمدعلی فردین، بهروز وثوقی، ناصر ملک مطیعی، ایرج قادری و سعید راد حرف زد.
جلیلوند در آبان 1319 در شیراز به دنیا آمد. او فعالیت هنری خود را در سال 1336 و با تئاتر به همراه ابوالحسن تهامی آغاز کرد. دو سال بعد نخستین بار در فیلم سینمایی "آقای شانس" بر پرده نقرهای حضور یافت. "آرشین مالالان"،"دختر همسایه" و "بندرگاه عشق" از دیگر فیلمهای او در این سالهاست.
او پس از انقلاب اسلامی به مدت بیست سال به آمریکا سفر کرد و از سال 1377 بار دیگر به عرصه هنر بازگشت و در آثاری چون "فیتیله و ماه پیشونی"، "قصه عشق پدرم"، "این سیب هم برای تو"، " قلادههای طلا" و "ترمینال غرب" در سینما به ایفای نقش پرداخت.
آخرین حضور مرحوم جلیلوند بر روی صحنه، با نمایش "پدر" به کارگردانی محمود زندهنام سال 1396 در پردیس تئاتر شهرزاد رقم خورد.
سی و یک نما درگذشت این هنرمند را به خانواده او و جامعه هنری تسلیت میگوید.
تسلیت انجمن بازیگران سینمای ایران
به گزارش سی و یک نما به نقل از روابط عمومی انجمن بازیگران سینمای ایران، در پی درگذشت چنگیز جلیلوند، انجمن بازیگران سینمای ایران پیام تسلیت خود را برای درگذشت این هنرمند منتشر کرد.
در متن این پیام آمده است:
«بازگشت همه به سوی اوست
نقشآفرینی بازیگران سینمای کشورمان همواره با صدای هنرمندانه و نوای گرم و دلنشین گویندگان فیلم همراه بوده و ثبت گردیده است.
در کمال تاسف و تالم هنرمند پیشکسوت و توانا استاد چنگیز جلیلوند چهره و صدای پرصلابت و ماندگار تاریخ سینمای ایران از میان ما رفت.
شورای مرکزی انجمن بازیگران سینمای ایران درگذشت این بازیگر و دوبلور بزرگ را به خانواده محترم ایشان، اعضای محترم انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم، سینماگران و تمام هم وطنان هنردوست تسلیت عرض مینماید.»