فرشته طائر پور : "زاوان" كوشا و مهربان كه براي همه سينماگران ايراني چهره اي آشنا و محبوب بود، آخرين زمستان عمرش را ناتمام گذاشت و رفت.
همين ديروز بود كه تعدادي از سينماگران و مديران سينمايي به عيادتش در اصفهان رفتند. آخرين كارش ضبط تصويري تاريخ سينماي ايران در موزه سينما بود.
يادش باقي و جايش خالي خواهد ماند.
*******
امیر حسین علم الهدی :
به نام خدا
با زاوان قوكاسيان هيچ برخوردي تا حالا نداشته ام...
با تلاشهايش آشنا بودم در اهميت فيلم كوتاه و مستند...
چرا او عزيز بود و عزيزتر شد...
رمز ماندگاري چيست ...
هيچ به جز باور داشتن به هدف...
مرحوم زاون هدف داشت و ماندگاريش هم از اهميت هدف او بود...
توجه به سينماي پايه و جريان ساز كوتاه و مستند، از زاون دردانه ايي ساخت در برهوت انديشه و تلاش ماندگار...
روحش قرين رحت باد...
*******
ابوالحسن داوودی: یکی از قدیمی ترین دوستانم و فرهیختگان سینمای ایران ،از نسل ما، از کنارمان رفت بی آنکه حداقل به اندازه جزئی از تلاشش برای این سینما قدرش دانسته شود.. ای امان از این سرطان لعنتی که همپای افسردگی، اضطراب، ترس از بی آیندگی و سرنوشت و .... دست از سر این جماعت فلک زده برنمی دارد...
... یاد زاوان ، خنده های همیشگی، و شتاب و پشتکارش برای به سامان رساندن انبوه آثار پر ارزشی که برای سینما باقی گذاشت... هیچگاه از خاطرم نخواهد رفت..
*******
زاوان قوکاسیان، منتقد، فیلمساز و صاحبنظر در سینمای ایران که از حدود چند ماه قبل به علت سرطان معده در بیمارستانی در اتریش بستری شده بود، پس از بازگشت به ایران، امروز اول اسفندماه در خانه شخصیاش درگذشت.
به گزارش CHN زندهیاد قوکاسیان دو سه هفته پایانی عمر خود را در منزل شخصیاش سپری کرد و پیکر او در سردخانه قبرستان ارامنه اصفهان نگهداری میشود تا روز دوشنبه برای خاکسپاری از خانه هنرمندان اصفهان تشییع و در قبرستان ارامنه، کنار پدر و مادرش در اصفهان به خاک سپرده شود.
زاون قوکاسیان متولد 1329 اصفهان بود. او برخلاف رشته تحصیلیاش که شیمی بود در عالم هنر فعالیت کرد که از جمله فعالیتهای او میتوان به تالیف کتابی درباره فیلم «چشمه» آربی آوانسیان ، 20 کتاب درباره سینماگران چون بیضایی، کیمیایی، کیارستمی، فرمانآرا، سینایی، گلاب آدینه، رضا ارحام صدر، فاطمه معتمد آریا،مجید انتظامی و کتابی با نام «بردی از یادم» درباره لورتا نوشین اشاره کرد.
زاون قوکاسیان با نشریه سینمای آزاد به عنوان نویسنده مقاله و با نشریات سینمایی به عنوان منتقد همکاری داشت.
او کارگردانی فیلم سینمایی «همه فرزندان من» و چندین فیلم هشت میلیمتری و آثار کوتاهی چون «در فلق»،«عروس کهن»،«عزای آینه»،«فصلی دیگر»، مستند«حاج شیوان»،«موزه من جلفا»،«نقش خیال» را در کارنامه کاریش دارد.