آخرین هفتههای باقی مانده به پایان فصل جوایز امسال، با آغاز دوران پرتنش ریاست جمهوری دونالد ترامپ همراه شده است. در چند هفته اخیر، سیاست جنجالساز چهل و پنجمین رییس جمهور امریکا مبنیبر بستن مرزها به روی مهاجران هفت کشور عمدتا مسلمان از جمله ایران، باعث شده فضای رقابت اسکار به عنوان مهمترین رویداد سینمایی سال، بیش از پیش رنگ و بویی سیاسی به خود بگیرد.
به گزارش «لس آنجلس تایمز»، در مهمانی گردهمایی نامزدهای اسکار 2017 که ششم فوریه برگزار شد، رییس آکادمی در ابتدای سخنرانی انتقادی خود توضیح داد: «امروز، مبارزهای جهانی بر سر آزادی هنری وجود دارد که از دهه 1950 به این سو، تا این حد ضرورتش حس نمیشده است.» آیزاکس مستقیما در اشاره به غیبت فرهادی کارگردان و ترانه علیدوستی بازیگر فیلم نامزد اسکار «فروشنده» اضافه کرد: «تکتک ما میدانیم که امروز در این سالن، صندلیهایی خالی ماندهاند.» همانطور که در روزهای گذشته، بارها و بارها عنوان شده است به دلیل سیاست اخیر ترامپ، هیچیک از عوامل اصلی «فروشنده» در مراسم اسکار امسال که 26 فوریه (بامداد دوشنبه نهم اسفند) برگزار میشود، حضور نخواهند داشت.
بون آیزاکس با یادآوری این نکته که سال گذشته، از گروهی متشکل از 683 عضو جدید از سراسر دنیا برای پیوستن به آکادمی اسکار دعوت به عمل آمد، بر تقویت تعهد این نهاد فرهنگی، هنری به منظور دوری از تبعیض نژادی تاکید کرد.
بخشهایی از متن سخنرانی بون آیزاکس در مهمانی نامزدهای اسکار 2017 به شرح زیر است:
«با نامزدیتان، شما بخشی از جامعهای به شمار میروید که نزدیک به یک قرن قدمت دارد؛ جامعهای که متعلق به هالیوود یا صرفا امریکاییها نیست، بلکه جامعهای جهانی است.»
«هر روز که میگذرد این جامعه با حضور قصهگوهای بومی و بینالمللی، از جامعیت و تنوع بیشتری برخوردار میشود. از این که عضوی از این جامعه هستم و همچنین از دیدن چهرههای جدید در میان نامزدهای امسال، بسیار به خودم میبالم.»
«عجب سال متفاوتی است امسال! سالی که آکادمی با دعوت از 683 عضو جدید به رشدی بیسابقه دست یافته است. زمانیکه تعداد اعضایمان را گسترش میدهیم – زمانی که به جامعیت دست مییابیم – نمونهای درخشان را به معرض نمایش میگذاریم. زمانی که قصهگوهای ما با مسایل مهم سر و کار دارند – از تعصبات مذهبی گرفته تا نژادپرستی و تبعیض جنسیتی – زمانیکه داستانهایی از این دست را از سراسر دنیا روی پرده سینما میآوریم، تبدیل به نمایندگان تغییر میشویم. و وقتی علیه کسانی که سعی در سنگاندازی و ایجاد موانع دارند حرف میزنیم، بر این حقیقت مهم تاکید میکنیم: تمام هنرمندان سراسر دنیا از طریق پیوندی قدرتمند به یکدیگر وصل هستند. پیوندی که روی سخنش، با خلاقیت ما و اشتراکات انسانی میان ما است.»
«امروز مقدم شما را گرامی میداریم. آثار شما و دستاوردهایتان را. اما تکتک ما میدانیم در این سالن، صندليهایی خالی ماندهاند که از هنرمندان آکادمی، فعالان حقوق بشر ساخته است. هنر مرز نمیشناسد. هنر زبان ندارد و متعلق به هیچ مذهب خاصی نیست. جوامع قدرتمند هنر را سانسور نمیکنند، بلکه گرامیاش میدارند.»
«امریکا باید همواره چراغ راه باشد، نه مانع. ما در کنار هنرمندان سراسر دنیا میایستیم و حمایتمان را از آنها اعلام میکنیم. مقابل کسانی که تلاش خواهند کرد آزادی بیان را محدود کنند نیز میایستیم و برای احقاق این اصل اساسی ایستادگی میکنیم؛ چرا که تمام هنرمندان خلاق سراسر دنیا به واسطه پیوندی ناگسستنی به یکدیگر وصل هستند ... قدرتمندتر و ماندگارتر از ملیت و سیاست.»
«و درست همانطور که کار ما در مرزها متوقف نمیشود، مرزها نیز اجازه نخواهند یافت هیچکدام از ما را متوقف کنند.»
منبع: آی سینما