فصل دهم مسابقه ادبی «قند پهلو» به تهیه کنندگی امیر قمیشی و میثم تربتی و کارگردانی امیر قمیشی در نوروز ۱۴۰۱ در ۱۳ قسمت هرشب ساعت ۲۱:۳۰ از شبکه آموزش روی آنتن میرود و تکرار آن ساعت ۱۵ روز بعد پخش میشود.
ناصر فیض و شهرام شکیبا به عنوان داور و رضا رفیع به عنوان مجری و سردبیر فصلهای مختلف این برنامه، تازهترین فصل «قند پهلو» را در آستانه نوروز ۱۴۰۱ آماده پخش میکنند.
امیر قمیشی تهیه کننده و کارگردان «قند پهلو» درباره ویژه برنامه نوروزی این برنامه گفت: برگزیدههای ۹ فصل اخیر مسابقه ادبی «قند پهلو» در فصل جدید این برنامه، به عنوان شرکت کننده حضور دارند.
وی ادامه داد: فصل دهم «قند پهلو» با حضور ۱۶ شرکت کننده که در قالب یک لیگ ادبی با هم رقابت میکنند، تهیه و تولید شده است و ما هر شب شاهد حضور چهار شاعر طنزپرداز که در فصلهای گذشته توانسته بودند به فینال «قند پهلو» راه پیدا کنند، هستیم.
این تهیه کننده با بیان اینکه این برنامه چه تاثیری در حوزه شعر و ادبیات طنز داشته است، عنوان کرد: ادبیات مکتوب طنز در سالهای بعد از انقلاب در نشریات تخصصی طنز و فکاهی جایگاه ویژهای به دست آورده بود که برجستهترین آنها نشریه «گل آقا» با صاحب امتیازی زنده یاد کیومرث صابری فومنی بود. بعد از تعطیلی این نشریه جریانهای باریکی در حوزه ادبیات مکتوب طنز و فکاهی فعالیت میکردند که هیچ کدام نتواستند جایگاه نشریه «گل آقا» را کسب کنند.
وی در پایان توضیح داد: در تمام این سالها که نشریه «گل آقا» منتشر نمیشد، همچنان جلسات و نشستهای ادبی برگزار میشد که مهمترین آنها «حلقه رندان» حوزه هنری و «شکرخند» شهرداری تهران بود. برنامه «قند پهلو» در این شرایط، ادبیات طنزی را که خاستگاهش رسانه مکتوب بود، در صداوسیما آورد که این اتفاق خوشبختانه مورد استقبال قرار گرفت و توانست جریان این حوزه ادبی را زنده نگه دارد.
رضا رفیع شاعر، مجری و سردبیر برنامه «قند پهلو» در تکمیل صحبتهای تهیه کننده این برنامه تلویزیونی گفت: از سال ۱۳۹۲ تاکنون، ۹ دوره از برنامه «قند پهلو» پخش شده است و حالا ضبط دهمین فصل از این برنامه آغاز شده و قرار است از اولین روز قرن جدید این برنامه روی آنتن شبکه آموزش برود.
وی ادامه داد: حضور فینالیستهای ۹ دوره قبلی قطعا هیجان این فصل را بیشتر میکند و قرار است این شرکت کنندهها با یکدیگر رقابت و رفاقت کنند.
این شاعر طنزپرداز درباره شرایط شعر و ادبیات طنز توضیح داد: ادبیات طنز در ۱۰ سال گذشته رشد خوبی داشته است و ما شاهد شکوفایی استعدادهایی هستیم که بسیار پربارتر از برخی استعدادهای گذشته هستند، چرا که به موضوعاتی میپردازند که فراتر از جنس زمان است و این نوع نگاه به ادبیات و شعر طنز بسیار دقیق است و نگاهی است که در اشعار حافظ هم میتوان آن را پیدا کرد.
رفیع درباره تاثیر محافل و نشستهای ادبی در رشد ادبیات طنز و فکاهی گفت: فعالیت کانونهای ادبی مانند کانون ادبی زمستان و محافل ادبی و نشستهای ادبی «شکرخند» که به مدت ۱۵ سال در فرهنگسرای ارسباران برگزار میشد، در رشد و شناسایی شاعران و طنزپردازان جدید موثر بود. البته این محافل و کانونهای ادبی در یک دامنه محدود جغرافیایی توانایی کشف استعدادهای ادبی را داشتند، در این شرایط برنامه «قند پهلو» در صداوسیما در طول ۹ سال فعالیت خود توانست استعدادهای بسیاری را از سطح کشور شناسایی و به حوزه ادبیات طنز معرفی کند.
وی در پایان با اشاره به محدویتهای بودجه فرهنگی در کشور عنوان کرد: باتوجه بودجههای کمی که به حوزه فرهنگ و هنر اختصاص داده میشود، در بسیاری از موارد کشف استعدادهای ادبی و در دیگر حوزههای فرهنگی و هنری در همان مرحله کشف استعداد باقی میماند و به هیچ وجه از توانایی و استعدادهای آنها بهره برداری فرهنگی نمیشود.
منبع: صبا