شنبه, 16 مرداد 1395 16:54

اتحاد اهالی سینما، در برابر ادامه توهین یک نشریه لغو مجوز شده!

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
اتحاد اهالی سینما، در برابر ادامه توهین یک نشریه لغو مجوز شده! اتحاد اهالی سینما، در برابر ادامه توهین یک نشریه لغو مجوز شده!

سی و یک نما- با وجودی که به تشخیص هیات نظارت بر مطبوعات نشریه یالثارات شرایط مقرر در قانون مطبوعات را از دست داده و پروانه آن لغو شده است،این نشریه همچنان به‌کار خود ادامه می‌دهد.

در چند روز گذشته، وزیر ارشاد به‌عنوان یکی از اعضای موثر در هیات نظارت از حاشیه امن برخی از نشریات متخلف خبر داد و از برخوردهای دوگانه دستگاه قضایی کشور انتقاد و داوری در این مورد را به جامعه واگذار کرد. پس از ابراز انتقادهای وزیر ارشاد و سایر اعضای هیات نظارت بر مطبوعات که از میان چهره‌های صاحب صلاحیت علمی و اخلاقی در حوزه‌های گوناگون انتخاب شده‌اند، مدیر مسئول «یالثارات» از این حاشیه امن پرده برداشت و عنوان کرد که از دادگاهی مافوق هیات نظارت بر مطبوعات، مجوز دارند.

با ادامه انتشار نشریه لغو مجوز‌شده «یالثارات»، در روز چهارشنبه گذشته و با تاکید و تیراژ بیشتری توهین‌ها تکرار و «فروشنده» فیلمی سفارشی و حامی داعش دانسته شد و علاوه بر انتشار مطلبی با تیتر «غیرت را با «فروشنده» خواهیم فروخت، عریانی جشن حافظ کیلویی چند؟!» طی یادداشتی، محمدصادق کوشکی عنوان کرد: «شاید مانند گالیله حرفمان را پس بگیریم اما حقیقت همان است که گفتیم.»

بدین ترتیب علی‌رغم تلاش‌های در ظاهر بی‌نتیجه هیات نظارت بر مطبوعات، هنرمندان و خانواده‌های آنها که مورد توهین و هتاکی قرار گرفته‌اند چطور می‌توانند احقاق حق کنند؟ از طرف دیگر، وقتی هیات نظارت نتوانند با قدرتی که قانون در اختیارشان گذاشته است با متخلفان برخورد کنند ضرورت وجود چنین هیاتی چیست؟ آیا می‌توان به دادگاهی که مافوق هیات نظارت مطبوعات است چشم امید دوخت تا با چنین هنجارشکنی‌ها و توهین‌های ناپسند شرعی و عرفی برخورد قانونی شایسته‌ای ترتیب بدهد.

پافشاری بر توهین و به کار بردن الفاظ ناشایست در این نشریه در حالی ادامه پیدا کرده که سخنگوی وزیر ارشاد آن را تخلف کیفری خوانده و خواهان برخورد دستگاه قضایی شده است. دادگاهی که می‌تواند با این حاشیه امن و رفتارهای متخلفانه برخورد کند.

اتحاد کم‌سابقه اهالی سینما

توهین بی‌سابقه هفته‌نامه یالثارات در چند روز گذشته با واکنش‌های زیادی، از سوی اهالی سینما و فرهنگ مواجه شد. ابتدا هنرمندان به‌طور انفرادی به این تیتر موهن پاسخ دادند. پس از آن انجمن بازیگران سینمای ایران به‌عنوان اولین نهاد صنفی، با انتشار بیانیه‌ای به مخالفت با این تندروی نسبت به هنرمندان و خانواده‌هایشان پرداخت.

خانه سینما که پس از بازگشایی در دولت تدبیر امید اغلب رویه سکوت در برابر هجمه‌های مختلف به سینما را پیش گرفته بود، درنهایت سکوت خود را شکست و به دفاع از حق هنرمندان پرداخت و از به کار بردن الفاظ رکیک نسبت به هنرمندان انتقاد کرد. بدین‌ترتیب اتحاد کم‌سابقه هنرمندان و انجمن‌های سینمایی در برابر این قبیل حرمت‌شکنی‌ها منجر به واکنش سخنگوی وزارت ارشاد شد. حسین نوش‌آبادی در این باره اعلام کرد، این نشریه به‌دلیل به کاربردن الفاظ سخیف لغو مجوز شده است. پس آن از سوی دست اندرکاران «یالثارات» اعلام شد که این نشریه به کار خود ادامه می‌دهد و در روزهای آتی به چاپ می‌رسد. بدین ترتیب علی جنتی؛ وزیر ارشاد درباره وضعیت انتشار نشریه یالثارات توضیحاتی ارائه داد و قضاوت درباره آن را به مردم واگذار کرد. وی درباره مراحل قانونی پرونده این نشریه گفت: «هفته‌نامه يالثارات حدود دوماه قبل در هيات نظارت بر مطبوعات لغو پروانه شد، نه توقيف اما مدير مسئول آن به دستگاه قضايى مراجعه و دادسراى رسانه اجازه انتشار موقت به آن داد! مجددا در هفته گذشته، تخلفات جديد «يالثارات» به دستگاه قضايى اعلام شد. به‌ويژه آن‌كه اين هفته‌نامه بر تخلفات قانونى خود اصرار مي‌ورزد و به‌تازگی هم با توجه به مسائلى كه در شماره اخير آن در مورد هنرمندان به چاپ رسانده است تخلفات جديد آن به دادگاه ارسال مي‌شود ولى بر اساس اين تصميم، دادسرا قاعدتا به انتشار خود ادامه مي‌دهد! اكنون جامعه بايد در مورد برخورد دوگانه دستگاه قضا در مورد تخلف مطبوعاتى كه حاشيه امن دارند و ساير مطبوعات قضاوت كند.»

رفتارهای دوگانه دادسرا و مجلس

در حالی که تخلفات نشریه یالثارات به دادگاه ارسال شده اما بنا به تصمیم دادسرا این نشریه به کار خود ادامه می‌دهد. دوگانگی‌ای که توجیه آن برای اهالی سینما قابل قبول نیست و آنها خواهان دستیابی به حقوق قانونی خود هستند.

در روزهای گذشته و پیش از این رفتار دوگانه دادسرا، درخصوص روند انتشار هفته‌نامه یالثارات، کمیسیون فرهنگی مجلس نیز درباره احضار شدن یا نشدن وزیر ارشاد به مجلس رفتاری دوگانه را در پیش گرفته بود.

انتشار مطلب هفته‌نامه یالثارات در مورد جشن حافظ که در آن با واژه بسیار زشتی از هنرمندان یاد کرده بود، واکنش منفی بسیاری از سینماگران را در پی داشت. در ابتدا‌ به‌نظر می‌رسید کمیسیون فرهنگی مجلس و هیات نظارت بر مطبوعات نسبت به انتشار این مطلب واکنش مناسبی از خود نشان دهند.

اما با گذشت چند روز از این اتفاق، خبرگزاری تسنیم از قول سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس گفته‌های به نسبت عجیبی را منتشر کرد. حجت‌الاسلام احد آزادی‌خواه در واکنش به هنجارشکنی برخی از هنرمندان در جشن حافظ گفته بود: «قطعا پس از اولین جلسه کمیسیون فرهنگی مجلس در روزهای آینده، موضوع دعوت علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای توضیح درباره اقدامات هنجارشکنانه جشن حافظ بررسی می‌کنیم. تجربه گذشته نشان می‌دهد که مسئولان وزارت ارشاد توجه چندانی به مقابله با ولنگاری فرهنگی ندارند.»

با گذشت 24 ساعت از انتشار این خبر و بازخوردهایی که به همراه داشت، سخنگوی کمیسیون فرهنگی،‌ صحبت‌های خود را تکذیب و در گفت‌وگو با فارس اعلام کرد که تصمیمی از سوی مجلس شورای اسلامی برای احضار وزیر ارشاد گرفته نشده است. بدین ترتیب یکباره دو نظر درباره احضار وزیر به مجلس شورای اسلامی اعلان شد که از بلاتکلیفی کمیسیون فرهنگی در ارتباط با این موضوع خبر می‌داد.

آیا می‌شود در روزنامه فحش نوشت؟

علی معلم؛ مسئول برگزاری جشن حافظ با اشاره به مطلب توهین‌آمیز «یالثارات» گفت: آیا می‌شود در روزنامه فحش هم نوشت، می‌شود عکس آدم‌ها را چاپ کرد و به راحتی به آنها توهین کرد؟ به‌نظرم این اتفاق یک برخورد فرهنگی نیست بلکه بیشتر سیاسی است و برنامه‌ریزی‌هایی که شاید برای انتخابات دارد انجام می‌شود. در هر صورت این موضوع به من برنمی‌گردد و یک موضوع عمومی است و توهین به خانواده‌ها و جامعه صورت گرفته است. کسانی که مدعی رعایت قانون هستند باید با چنین پدیده‌هایی برخورد کنند. وزارت ارشاد باید با این موضوع‌ها برخورد جدی کند. من تنها نباید به این‌گونه مسائل واکنش نشان دهم بلکه جامعه هنری، خانه سینما و سازمان سینمایی باید واکنش نشان دهند. معاون مطبوعاتی و هیات نظارت بر روزنامه‌ها و رسانه‌ها که قانون‌های مشخصی دارند باید براساس این قانون‌ها با این موضوع برخورد کنند و ما نیازمند یک واکنش عمومی هستیم. تلقی عمومی از این پیشامد این است که مدعی‌العمومی وجود دارد و هیچ فرد و سازمانی حق چنین کنش‌هایی را ندارد و در واقع اکنون موضوع اعاده حیثیت است و خواست ما برخورد جدی با این‌گونه رفتارهاست.

واکنش انجمن بازیگران سینمای ایران به‌عنوان اولین نهاد صنفی

در روزهای بعد و با ادامه سکوت خانه سینما، انجمن بازیگران سینمای ایران به‌عنوان اولین نهاد صنفی به توهین نشریه یالثارات به هنرمندان حاضر در جشن حافظ واکنش نشان داد و طی بیانیه‌ای عنوان کرد:

«اخلاق یکی از بنیادی‌ترین و والاترین درس‌ها و آموزه‌های عقیدتی و اجتماعی بوده و هست و پاکیزگی گفتار از ارکان بسیار مهم اخلاق محسوب می‌شود.

متاسفانه در روزهای گذشته نشریه یالثارات، با زیر پا گذاشتن حریم اخلاق و ناديده گرفتن عفت کلام، عبارت‌های ناشایست و زشتی را نسبت به سینماگران و خانواده‌هایشان به کار برده که فارغ از توجیه لغوی آن، در عرف اجتماعی، یکی از رکیک‌ و زشت‌ترین فحاشی‌های رایج در بین فرومایه‌ترین افراد جامعه محسوب می‌شود.

انتقاد سالم، سازنده و مودبانه حق تمامی ارباب جراید و رسانه‌های جمعی است اما بی‌حرمتی، افترا و زشت‌گویی در هر شكل و با هر بهانه و نيتي به هيچ عنوان پذيرفتني نيست.

انجمن بازيگران سينماي ايران، پس از چند روز خويشتن‌داري و با مشاهده عدم برخورد مناسب با اين هجمه اخلاقي، حق قانونی و شرعی اعاده حیثیت را برای تمامی هنرمندان و خانواده‌هایشان محفوظ دانسته و برخورد قاطع مسئولین قضايي و قانوني ذی‌ربط با این بی‌حرمتی را،کمترین انتظار هنرمندان می‌داند.

بياييد امروز كه پديده زشت و منحوس تروريسم در لباس دين، خدمتگزاري به شيطان مي‌كند و نفرين جهانيان را به جان مي‌خرد، ما همه باهم حافظان شريف كلام مقدس خداوندي باشيم كه به حرف و قلم قسم ياد مي‌كند تا فراموش نكنيم كه «ادب مرد به ز دولت اوست.»

تارخ: برخی تلاش می‌کنند هیچ جشنی برگزار نشود

پس از انتشار بیانیه انجمن بازیگران امین تارخ؛ رییس انجمن بازیگران خانه سینما در گفت‌وگویی اعلام کرد برخی تلاش می‌کنند هیچ جشنی برگزار نشود.

وی در این‌باره اعلام کرد: نشریه یالثارات صاحب یک موقعیت غیرقانونی است و اهانت بی‌شرمانه‌ای به اهالی سینما کرده است و افراد یا نهادها درباره این عمل نشریه بیانیه‌هایی در مطبوعات یا صفحات اجتماعی منتشر کردند. این واکنش‌ها نشان‌دهنده ابعاد این موضوع است و این‌جا وظیفه نهادهای قضائی است که موضوع را پیگیری کنند. وزارت ارشاد و قوه قضائیه دو نهادی است که باید به این موضوع رسیدگی کنند و پیگیر این موضوع باشند. نشریه‌ای که مجوزش باطل شده است، به چه دلیل و چرا به این شکل به هنرمندان هتاکی می‌کند؟ نکته‌ای که نیاز است به آن اشاره کنم، این است که شخصیتی فقیه درباره این واژه نکاتی را گفت و درباره جلوگیری از نفوذ خارجی این واژه مطرح شد و در راستای دیگری این واژه را به کار برد اما وقتی شخصی در تلویزیون رسمی کشور و در برنامه‌ای سینمایی از این واژه استفاده نابه‌جایی می‌کند و توهین می‌کند، اگر همان زمان وزارت ارشاد و نهادهای قضائی با آن شخص ویژه برخورد می‌کردند، مطمئن باشید این موضوع تکرار نمی‌شد.

بیانیه خانه سينما درباره توهين نشريه يالثارات

خانه سينما بعد از برگزاری جلسه‌اى طولانى درباره توهین این نشریه سکوت خود را شکست و اعلام موضع رسمی کرد. در بیانیه خانه سینما آمده است:

«سینمای ایران حلقه قدرتمند پیوند جامعه ایرانی و نظام فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است.

تضعیف و آسیب به این حلقه قدرتمند، سیاستی است که به تسخیر فضای دیداری و شنیداری کشور از سوی بیگانگان منجر می‌شود.

اقدام ضد اخلاقی، غیر شرعی و مزورانه نشریه موسوم به «یالثارات» در انتساب رکیک‌ترین فحاشی، متضمن حد شرعی قذف، بخشی از راهبرد کاهش قدرت این حلقه در عرصه ملی و جهانی است. این امر برای جدایی جامعه هنری ازحاکمیت و از پشتیبانی مردمی سینماست.

خانه سینما انتظار دارد، مراجع ذی‌ربط نظارتی و قضایی کشور بر اساس رسالت قانونی خویش مبنی بر پیگیری عام تخلفات و مجازات عاملین «پخش مطالب غیر واقع» و «اقدام خلاف عفت عمومی» به این بی‌حرمتی، آن‌هم در انظار عمومی پاسخی تادیب‌کننده به عاملان و آرامش‌بخش به افکار عمومی ارائه دهند.

خانه سینما خود را مکلف به حمایت‌های همه جانبه از کسانی می‌داند که مورد هتک حرمت قرار گرفته‌اند و از حمایت‌های همه‌جانبه اندیشمندان، سیاستمداران، هنرمندان و دلسوزان عرصه فرهنگ سپاسگزاری می‌کند و دست همه آنان را می‌فشارد که خواهان رشد و اعتلای فرهنگ ایرانی-اسلامی هستند.

سینما به ما آموخته که مودب باشیم

شورای تحقیق و توسعه سینمای ایران نیز طی بیانیه‌ای با عنوان «سینما در انتظار داوری» به توهین هفته‌نامه «یالثارات» به سینماگران واکنش نشان داد. متن بیانیه به این شرح است:

«خانواده‌ بزرگ سینمای ایران، زنان و مردانی که پرچم رعنای زیبایی‌های کشورتان را در سراسر جهان برافراشته‌اید، متواضعانه در کنار شما و در این شرایط ناجوانمردانه، ایستاده‌ایم و با چشمانی از حیرت گشاده، به آنچه گذشت خیره مانده‌ایم.

دوستان و همکاران، روزها سپری شد و هیچ داور عادلی، هیچ مدعی‌العمومی یافت نشد تا به این هتک حرمت غیرقابل باور، اعتراض کند. گویی ناسزاگویی و توهین به اهالی سینما، حال هر گونه ناسزایی، رکیک‌ترین الفاظ، در هر کجا و از سوی هر کس، با مدارای کسانی روبه‌رو می‌شود که می‌دانیم فرهنگ مدارا را زشت و قبیح می‌دانند. شاید اگر از آغازگران این دشمنی تازه پرسیده شود که چرا هربار در هنگامه‌ انتخابات سینمای کشورشان را هم به‌نوعی گروگان می‌گیرند، پاسخ روشنی دریافت نکنیم اما خدای را، سینمای ایران را از این بازی ملال‌انگیز که در دوره‌های دو یا چهار ساله، مکرر می‌شود، بیرون نگاه دارید و تباهش نکنید.

عزیزان، امروز همه ماتم زده‌ایم، در عین حال که می‌دانیم این تقدیر ماست. لیکن تقدیری که هرگز به آن خو نخواهیم گرفت. از پنجره سوءظن به ما می‌نگرند اما بدین کارشان عادت نمی‌کنیم، محال است.

روزگاری است که دشمنی‌ها و کینه توزی‌شان را می‌بینیم و تلخ، رو می‌گردانیم. شما هنرمندان، در تمام این سال‌ها، شریف‌ترین و فرهیخته‌ترین تصویر را از کشورتان به دنیا نشان داده‌اید. شخصیت‌های فیلم‌هایتان مردمانی با وجدان و با دغدغه بوده‌اند، مردمانی صبور و شریف، از کودک روستایی تا تحصیل‌کردگان شهری، مانند خودتان، چونان آرزوهای خودتان. شما «انسان» را به تصویر کشیدید و چه بسا همین مفهوم انسان، چشم اسفندیارتان بوده است اما طرف ما آنها نیستند. طرف ما بدگفتاران و بددهنان نیستند خواه مجوزی برای گفتار خود داشته باشند یا نداشته باشند.

سینما به ما آموخته که مودب باشیم، پاسخ کسانی را که ناسزاهای ناموسی ورد زبانشان است ندهیم، در هیچ شرایطی چراکه داوری بزرگ در احوال مردمان، سرانجام فرامی‌رسد و هر کس آنچه را که کاشته درو خواهد کرد. طرف ما انتظار ماست. انتظار برای حقوق ضایع‌شده‌مان و منتظر خواهیم ماند، خار در چشم و استخوان در گلو، در انتظار داوری عدالت می‌مانیم چراکه ایمان داریم، داوران هر سرزمین، بیش از مردمان خود، به عدالت نیازمندند.

شاید روزهای دیگر نیز بگذرند و هیچ مرجعی از شما حلالیت نطلبد، عذرخواهی نکند و آنها که باید بدین ظلم آشکار، از غصه بمیرند، آخ هم نگویند و این نیز به اوراق کتاب شما نفرین‌شدگان افزوده شود وخاطره‌ تلخی که با آن زندگی کنید...

اما علی‌رغم همه اینها، خدا را گواه می‌گیریم که سینما را ادامه خواهیم داد، شکیبا و استوار تا سرانجام، تاریخ ما را چنین به‌خاطر آورد: «هنرمندانی که کردارشان مومنانه بود و انسان‌وار زندگی کردند.»

بیانیه جامعه صنفي تهيه‌كنندگان سينماى ايران

با ادامه انتشار نشریه یالثارات و تکرار روند توهین‌آمیز خود جامعه صنفى تهيه‌كنندگان سينماي ايران با بیانیه‌ای به این اتفاق واکنش نشان داد. در این بیانیه آمده است: «ضمن محكوم کردن تكرار اين اهانت بزرگ و بى‌حرمتى به مقام والاى هنر و هنرمندان سينماى ايران اعلام مي‌دارد، این حرکت شرارت‌بار جز انتشار بداخلاقى و زمینه‌سازى براى ترويج فضاى ناصواب که تنها آرامش وامنيت جامعه را نشانه رفته است، دليل و برهانى نخواهد داشت!

بانيان اين رفتارها به‌دنبال ايجاد شرايط مطلوب براي اظهار وجود جريان‌های رنگ‌باخته، شناخته‌شده، قانون‌گريز و مردم‌ستيز... بوده وهستند. اميدواريم مراجع قضايى هم‌چون موارد مشابه در خصوص مورد مذكور(نشريه يالثارات) برخورد قاطع کرده و اجازه ندهند این هنجارشکنی‌ها دوباره و چند‌باره صورت پذیرد و خداي‌ناكرده شكل عمومي پيدا كند چراكه اين حرکت شنیع و بی‌شرمانه نه‌تنها خلاف ادب و اخلاق بلکه نقض مسلم حريم و حرمت انسانى و اجتماعى هزاران هنرمند و مصداق صريح زير پا نهادن قانون‌ها و قواعد شرعی و حقوقی است. خوب مي‌دانيم مسئله تنها، تيتر يك نشريه نيست بلكه عناد و دشمنی جريان فكری پشت آن با هنرمندان شريف جمهوری اسلامى ايران است. باتوجه به وضعیت کنونی منطقه و جهان، درست در زماني كه وجود مقتدر مسئولان امنيتى كشور که فخر هر ایرانی است، امنیت حوزه سرزمین ایران را تضمین کرده، آیا رواست که حوزه روانی مردم را با رفتارهای ناپسند و غیرمسئولانه دچار تشویش کنند!؟

برخورد قاطع و عاجل مسئولان قضايی منطبق با قانون در حمايت از اقدام درست و بجاى مسئولان فرهنگی امنيت داخلي را تضمين خواهد کرد چراکه از تداوم قانون‌ستيزى و روند نهادینه شدن رفتارهاى غيراسلامى و انسانى با کاربرد واژه‌های زشت و قبیح در رسانه‌های کشور جلوگیری می‌شود.»

67034_650.jpg

حسینی: دستان شما شایسته حرمت قلم نیست

شهاب حسینی با به اشتراک‌گذاشتن عکس نشریه توهین‌آمیز «یالثارات» در صفحه اجتماعی خود نوشت:

«آقایان نه‌چندان محترم و مجهول‌الحال که با وقاحت تمام اقدام به چاپ مطلبی در شرم‌نامه خود کردید، پاسخ سوالتان ساده است. دستان شما شایسته حرمت قلم نیست. آن را زمین بگذارید و به هم‌کیشان داعشی خود بپیوندید. برای آوردن نام هنر و هنرمندان این مرز و بوم دهان خود را آب بکشید که به هیچ عنوان صلاحیت اظهار نظر در مورد محبوبان دل این مردم را ندارید. ننگ بر شما.»

نوشته شهاب حسینی در روزهای بعد در روزنامه یالثارات بی‌جواب نماند و از او با نام هنرمندی دوگانه‌سوز یاد شد که با پاسپورت ایرانی کارت سبز اقامت در کشورهای استعمارگر اروپایی و آمریکایی را به دوش می‌کشد.

مشایخی: چه کسی را الگو قرار داده‌اید؟

جمشید مشایخی نسبت به تداوم توهین‌های نشریه یالثارات واکنش نشان داد و درگفت‌وگویی اعلام کرد: از میان بزرگان فرهنگ و ادب این سرزمین، حافظ و سعدی و مولانا کدام‌یک به مخالفان خود دشنام داده‌اند. این است فرهنگ ایرانی ما. شما چه کسی را الگو قرار داده‌اید. این رسم انتقاد‌ است؟! بر فرض اگر بر اساس تفکرات خاص خودتان هم به موضوعی انتقاد دارید چرا مودبانه صحبت نکنید و ننویسید. قلم حرمت دارد. با این قلم قرآن مکتوب شده است. حرمت قلم را قدر بدانید. به‌کار بردن چنین کلماتی که من خجل از بیان آن هستم توهین به اهل قلم هم است. تمام هنرمندان حاضر در این مراسم در جایگاه فرزندانم هستند و با توهین این نشریه به ناموس تک تک هنرمندان توهین شده است. وقتی به یک هنرمند اهانت می‌شود همه ما مشمول این توهین هستیم. هیچ فرقی ندارد. همان‌طور که همه ما در افتخارات فرهنگی و هنری خودمان را سهیم می‌دانیم و به جایزه جهانی امثال اصغر فرهادی و شهاب حسینی می‌بالیم از توهین به تک تک جامعه هنری احساس تاسف میکنیم و غصه ‌داریم.

                8Saeid.rostaei.jpg

روستایی: قلم از تکرار این وقاحت، شرم می‌کند

سعید روستایی؛ برنده سیمرغ بهترین کارگردانی برای فیلم «ابد و یک روز» هم به این ماجرا واکنش نشان داد و با آوردن بیت‌هایی از حافظ نوشت: «انسان گاهی از «بسیاری گفتار» خاموش می‌ماند و نظر در حوادثی می‌کند که حیرت بر حیرت می‌افزاید و آدمی را به این فکر وا می‌دارد که سخن گفتن از مسیر استدلال و ادب چه نقصی دارد که کسانی این‌طور ناشیانه و سبک‌سرانه متوصل به فحاشی می‌شوند...

سریال فحاشی پای‌پست این و آن سهل است وقتی که جریده‌ای میدان‌دار می‌شود و دست جسارت از آستین وقاحت بیرون می‌آورد و هنرمندان این سرزمین را با القابی مخاطب می‌سازد که قلم از تکرار آن شرم می‌کند.

آنان که با رگ‌های برآمده «زیستِ متفاوت» دیگران را بهانه‌ای برای جسارت و درشتی خود می‌دانند، در حکم «اشباه الرجالی» هستند که پوستینی وارونه را علم جهل خود کرده‌اند.

من به سهم خود برای تمامی هنرمندان این سرزمین که روزی تنشان به‌واسطه‌ بی‌تعهدی پزشکان بی‌جان می‌شود و روزی روح‌شان به طعنه و دشنام جاهلان گرفتار، آرزوی صبوری و بردباری می‌کنم.

بهداد: چه تفاوتى است میان پزشکانی که هنرمندان را به فساد متهم مى‌کنند با «یالثارات»؟

حامد بهداد در یادداشت مفصلی از اتفاقات ناگواری که در این ایام بر سینمای رفته نوشت و در آن‌جا ضمن انتقاد از پزشکان خاطی از توهین‌های هفته‌نامه یالثارات انتقاد کرد. در بخش‌هایی از این یادداشت آمده است: «یک‌ماه گذشت. که‌ اى کاش دودمان این سال شوم ور افتد. یک‌ماه از سیزدهمین روز تیرماه تیره‌ترش گذشته، و فرزند جناب کیارستمى، مبنى بر از قلم افتادن جزییات درمان تا فوت پدرش، صد هشدار می‌دهد که می‌رود تا سهل انگاریدن کیارستمى و امثالش در همه سطح‌ها، تبدیل به عادت و مباهات شود. چه خواهیم کرد. ایران کمِ کم 10 سال دیگر می‌شد کیارستمى داشته باشد و به بودش ببالد و صد دریغ که چه آسان بشد او کار ما را مشکل کرد... ما از درد نبود كيارستمى مى‌گوييم و درعوض، به‌جاى دلجويي، از طرف جامعه پزشكى به فساد، فسق و فجور متهم مى‌شويم. چه تفاوتى است ميان آنها با «يالثارات». «يالثارات» به سينمايي‌ها الفاظ متعفن گفت و پزشكان هم آنها را فاسد، روانى و معتاد ناميدند، صنعتى سنتى كردند و ارشاد و خانه سينما هم تماشا کرد. لطفا بفرماييد از طرف ما به آنها بگوييد يا حرمت‌رفته را يا اين‌كه آقاى كيارستمى را به ما بازگردانند و در انتها اگر فضيلتى در خود سراغ دارند، فراهم‌كرده با سينماى ايران به ادب بنشينند و گفت‌وگوكننده ظاهرشده، جور بكشند و محنت ما را نيم و كم كنند و حرف دلمان را بشنوند. والسلام

جوان: بزرگترها به این وضع ترسناک پایان بدهند

رامبد جوان، طی یادداشتی نسبت به توهین نشریه یالثارات واکنش نشان داد. او در صفحه اجتماعی خود نوشت: «چند روزيه كه اوقاتم تلخه. تلخه چون فحش دادن و ركيك حرف زدن و خشونت‌هاى مختلف داره تبديل به يك رفتار قانونى و مدنى مى‌شه. از خيلي‌ها كه توى فضاى مجازى از هيچ ركاكتى دريغ نمى كنن تا اون‌هايى که توى خيابونا حتى براى يه بوق، وقاحت و خشونت رو مى تونن به اوج برسونن تا آقايان در «يالثارات» به‌عنوان يك نشريه رسمى و به ظاهر حافظ ارزش‌هاى مهمى مثل انقلاب، جنگ، شهدا و... هر چيزى كه اين مملكت و مردم عزيزش بهش تكيه مى‌كنن و مى‌بالن. باورم نمى‌شه كه چقدر مى‌شه وقيحانه و رسمى در برابر چشم زن و بچه و جوون اين مملكت، ركيك و زشت حرف‌زدن رو به نمايش گذاشت. اى روزگار!!!

از بزرگتراى اين سرزمين خواهش مى‌كنم، بزرگ‌ترى كنن و به اين وضع ترسناك پايان بدن چون انگار قانون هم كارى ازش برنيومده. يادمون نره ما هميشه شهره بوديم به كلى خصلت خوب و زيبا كه ادب، احترام و حجب و حيا از مهم‌ترين اونهاست.»

ملاقلی‌پور: ادبیات عصبی این روزها به فحاشی افتاده

علی ملاقلی‌پور هم به سیاق پدر فقیدش که به این مسائل واکنش‌های گاه تندی داشت، نسبت به این هتاکی ساکت ننشست. او در متنی نوشت: «ادبیاتی که امروز در مطبوعاتی چون «یالثارات»( با ظاهر دینی) به طور دقیق مثل نام مجاهدین خلق یا فیلم‌های سینمایی بسیاری، سعی در نشان دادن دشمنی پولدارها با فقرا دارد تا مثلا به خیالشان انقلابی کارگری راه بیاندازند، مانند شوروی سابق یا کوبا و جالب این‌جاست راهکار همه آنها بمب‌گذاری، ترور، چاقو کشیدن به روی مرفه‌تر از خودشان است.

ادبیاتی عصبی که این‌روزها در سینما و مطبوعات به فحاشی افتاد. آقای گلسرخی کجایی ببینی آرمان شهرت شوروی از هم پاشید.کوبا در فقر و دیکتاتوری تفکرات تندروی چه‌گوارا و کاسترو دست‌وپا می‌زند و مخلوط‌کن مجاهدین خلق از هم پاشیده است و «یالثارات» هم در جرگه منافقین به نابودی می‌رود چراکه وعده خداوند است که منافقین از بین می‌روند اما حیف نسل‌ها و مردمانی که عقاید نجویده و دم‌نکشیده شماها را به اسم عدالت باور کردند و در فقر ماندند. خسروخان تا امثال من زنده‌اند، مطهری‌ها معلم انقلابند که راهکارشان عقل و فلسفه و کتاب بود. هرچند تفکرات رفقایت چون فرقانی‌ها، او را ترور کردند و امروز خون تو و چه‌گوارا در رگ‌های داعش و حزب بعث جریان دارد اما من معجزه اسلام قرآن و کتاب را راهکار می‌دانم نه ترور را. به منافقین «یالثارات» هم می‌گویم این خون‌ها را بریزید اسلام زنده‌تر می‌شود.»

بختیاری: توهین به همکارم، توهین به خودم است

بهنوش بختیاری با به اشتراک‌گذاشتن عکس نشریه توهین‌آمیز «یالثارات» در صفحه اجتماعی خود نوشت: «شرمنده‌ام.. شرمنده‌ام... که مجبورشدم این متن رو از روزنامه بی‌ادب یالثارات در پیجم بگذارم.. دیوث هر که هست باشرف‌تر از کسی است که به مسلمانی توهین می‌کند و به ناموسش انگ هرزگی می‌زند... توهین صدباره به جشن حافظ و هنرمندان... در جشن حافظ به دلیل کارم حضور نداشتم ولی توهین به همکارم، توهین به خودم است... در شرایطی که تکلیف اختلاس‌ها و فیش‌های حقوقی و پولشویی‌ها روی هواست...

باید هم با چنین تیترهایی سر مردم را گرم کرد... ما سکوت نخواهیم کرد و این مسئله رو از طریق قضایی پیگیری خواهیم کرد.»

67032_433.jpg

جعفری: توهین تا این حد؟؟؟

امیر جعفری نیز نسبت به مطالب توهین‌آمیز نشریه یالثارات واکنش نشان داد. او در صفحه شخصی‌اش نوشت:

«خدایا ما به کجا شکایت ببریم؟؟؟؟ توهین تا این حد؟؟؟»

علم‌الهدی: لعنت برکسانی که با ما و فرهنگ‌مان چنین کرده‌اند

امیرحسین علم‌الهدی درباره توهین هفته نامه یالثارات نوشت: «این واژه مربوط به کدام آموزه اخلاقی و دینی ایرانیان است. لعنت بر کسانی که این چنین بی‌محابا بچه مسلمون‌ها را تحقیر می‌کنند. لعنت برکسانی که با ما و فرهنگمان چنین کرده‌اند... لعنت برکسانی که بگم بگم‌ها راه انداختند که حال به اسم اسلام و مسلمانی جعلی با اسلام واقعی محمد(ص) چنین می‌کنند

قاسم‌خانی: اميدوارم مسئولان واکنش مناسبی نشان دهند

مهراب قاسم‌خانی هم در این رابطه در صفحه شخصی‌اش نوشت: «من عميقا از اين‌كه اين پست رو منتشر ميكنم از همه عذرخواهى مي‌كنم. اميدوارم مسئولان و جامعه هنرى نسبت به اين تيتر «يالثارات» واكنش مناسبى نشون بدن. در حالی که اکثر هنرمندان نسبت به این قضیه سکوت کرده‌اند، شنیده شده است خانه سینما امروز بابت توهین این نشریه بیانیه‌ای صادر خواهد کرد.»
67029_627.jpg

ده نمکی: ادبیات رهبری برای همه ما درس‌آموز است

مسعود ده نمكی با اشتراک ویدیو از صحبت‌های رهبری غیر مستقیم به مطلب نشریه یالثارات درباره هنرمندان واكنش نشان داد و نوشت: «ادبیات رهبری در برخورد با مسئله جنجالی و مبتلا به امروز باید برای همه درس باشد

اسکندری: این تیتر وقیحانه مرا به بهت فرو برد

ستاره اسکندری؛ بازیگر سینما و تلویزیون در واکنش به تیتر روزنامه یالثارات در اینستاگرام خود نوشت: «روزگار غریبی است. باید براى تنهایى امان سیاه بپوشیم براى از دست دادن فرهنگ و ادبیات پرافتخارمان... دلخوش بودم ازگرفتن تندیس حافظ که دیدن تیتر وقیحانه یک مثلا روزنامه مرا به بهت فرو برد، براى جشنى که به‌ نام حضرت حافظ مزین و تنها گناهش مستقل بودن است و فریاد‌زدن تخصص در این حرفه... در این چند روز، سکوت کردم به همه این سال‌ها فکر کردم، به تمام روزها و ساعت‌ها و ثانیه‌هایش... به سختى‌هایش، به رنجهایش... به هنرمندانش که چه غریب بودند و هستند در زندگى و مرگ‌هایشان... به فراموشى انسانیت... به تنهایى مطلق مرگ‌زاى این فرهنگ... به سکوت خانه سینما... به تاکیدگذارى آشفته رسانه ملى... به ثانیه‌هایى که دیگر نمى‌گذرند، به زمانى که حتى توان عبور ندارد... به چشم‌هایى که تاب دیدن ندارند و بغضم مى‌گیرد از این حجم فاصله، یخ مى‌زنم در دل این روزهاى گرم تابستان... تلخى تجربه این واژگان نفسم را بند مى‌آورد... ما فرزندان همین آب و خاکیم. نگاهمان کنید ما فرزندان همین آب وخاکیم... ما فرزندان همین آب و خاکیم

توکلی: خداوند توبه کنندگان را دوست دارد

احمد توکلی نماینده پیشین مجلس هم در یادادشتی به این موضوع واکنش نشان داد. دربخش‌هایی از نوشته تلگرامی او آمده است: «گاهی یک سخن ممکن است تمام زحمت های آدم را بر باد دهد. نشریه یالثارات، عکس‌هایی از هنرپیشگانی با همسرانشان که در جشنواره حافظ شرکت کرده بودند منتشر ساخت و نسبت «دیو...» به آن بازیگران داد... گناه همسران آن بازیگران این بود که حکم حجاب را رعایت نکرده بودند و تبرج و جلوه‌گری هم داشته‌اند. شک نیست که مسلمان باید حجاب را مراعات کند و در غیر این صورت گناه، مرتکب شده است که اصلاح رفتار و توبه چاره‌ای برای بخشش خدای رحیم است. از نظر اجتماعی نیز حداکثر تعزیر دارد که تنبیهی کمتر از حد شرعی است... در این میان آن بازیگران و همسرانشان بازنده‌اند ولی یالثاراتی‌ها بازنده‌ترند. برادرانه هر دو دسته را به توبه دعوت می‌کنم که «خداوند توبه‌کنندگان را دوست دارد» ولی قبول توبه یالثاراتی‌ها منوط به گذشت بازیگران و همسرانشان است. متواضعانه از یالثاراتی‌ها می‌خواهم: برای اصلاح دنیا و آخرت خود از نسبت‌های ناروا پوزش بطلبید و این گذشت را درخواست کنید، حتی اگر کوچک شوید. کوچکی دنیا جبران‌پذیر است، خواری آخرت جبران ندارد. هنرمندان عواطف رقیق دارند و درمی‌گذرند چراکه آنان هم به گذشت و بخشش خداوند نیازمندند

 67033_841.jpg

استفتا از آیت اله شبیری زنجانی درباره نسبت دادن الفاظ رکیک

به‌دنبال تیتر نشریه یالثارات و به کار بردن عنوان دیوث در کنار تصویر تعدادی از هنرمندان حاضر در جشن حافظ، سایت انصاف‌نیوز درباره به کار بردن این عنوان و استفاده از یک حدیث برای بیان آن از آیت‌العظمی شبیری‌زنجانی از مراجع عالیقدر تقلید استفتا کرد. متن سوال و پاسخ بدین شرح است.

»۱_ آیا می‌توان به کسی که حجاب را رعایت نکند نسبت زنا یا به شوهر وی نسبت دیوث داد؟

پاسخ آیت‌اله: نسبت به انتساب زنا، نسبت‌دهنده، حد قذف می‌خورد نسبت به انتساب دیوث اگر این کلمه در عرف قائل به معنای قواد بر زوجه یا بعضی از ارحامش و... باشد. نسبت‌دهنده، حد قذف را می‌خورد و الا تعزیر می‌شود.

2_ آیا استفاده از عنوانی که در جامعه کنونی نوعی ناسزا و فحش قلمداد شود به‌بهانه مطرح شدن آن در روایت و نسبت دادن آن عنوان به یک مسلمان جایز است یا خیر؟

پاسخ آیت‌اله: به طور کلی اگر تغییر زمان باعث شود کلمه‌ای در عرف، معنایش تغییر کند و معنای جدید توهین و هتک به حساب آید نسبت به ترتیب حکم هتک و توهین باید همین معنای جدید لحاظ شود.

۳_ اگر کسی قسمتی از تعلیمات دینی را برنتابد و به مخاطب داعشی خطاب کند، اگر جمله واقعا برای اهل بیت باشد این شخص ساب‌النبی محسوب می‌شود.

پاسخ آیت‌اله: اگر نداند این گفته برای اهل بیت علیهم السلام است یا این گفته‌اش به واسطه این است که چون آن کلام را به زعم خود غیر منطقی می‌داند، اصل صدور آن را از معصوم قبول ندارد هرچند به‌عنوان روایت نقل شده است یا ادعایش این است که حدیث، معنای دیگری دارد ساب نیست.

انتظار سینماگران از دستگاه قضایی

توهین بی‌سابقه روزنامه یالثارات اتحاد بی‌سابقه هنرمندان و اهالی سینما را در پی داشت. انجمن‌های صنفی، مدیران و اهالی سینما به طور جدی خواهان برخورد با چنین هنجارشکنی‌ها و توهین‌های هتاکانه شده‌اند. محمد‌علی وکیلی؛ نماینده تهران و از اعضای شورای نظارت بر مطبوعات نیز، مدارا در برابر نشریه یالثارات را عاملی برای ترویج بی‌اخلاقی دانسته و با اشاره به توهین‌های بی‌پایان این نشریه خواهان عدم تسامح در برابر چنین توهین‌هایی شده است. واژه‌هایی که می‌تواند به راحتی هنرمندان را تخطئه کرده و صفت‌های ناروایی به افراد نسبت بدهد.

در شرایطی که وزیر ارشاد از حاشیه امن برخی از رسانه‌ها یاد می‌کند، نگاه هنرمندان بیش از هر جایی متوجه دستگاه قضایی کشور است تا از این طریق انتظار برای داوری عدالت به سرانجام منطقی خودش برسد و موضوع باگذشت زمان دست فراموشی سپرده نشود. در شرایط فعلی آیا هنرمندان به حقوق تضعیع شده خودشان با پایمردی قانونی قوه قضائیه دست پیدا می‌کنند.

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید