یکشنبه, 03 ارديبهشت 1396 11:35

سینمای ایران از زبان استاد دانشگاه سوربون فرانسه / روایت سینمای جهان از ایران واقعی نیست

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
سینمای ایران از زبان استاد دانشگاه سوربون فرانسه / روایت سینمای جهان از ایران واقعی نیست سینمای ایران از زبان استاد دانشگاه سوربون فرانسه / روایت سینمای جهان از ایران واقعی نیست

سی و یک نما- یک استاد دانشگاه سوربون فرانسه معتقد است که سناریوهای سینمایی درباره ایران صرفا برداشتی منقطع از سایت‌های اینترنتی است و لزوما روایتی واقعی نیست بلکه فاصله‌شان با حقایق ایران امروزی کم یا زیاد است.

 

در فروردین ماه گذشته، انتشارات فرانسوی اسپس و سینی (espace et signe) جدیدترین کتاب خانم انییس دوویکتور(Agnès Devictor) استاد دانشگاه سوربون را با عنوان «ایران برروی پرده سینما» منتشر کرد. این گزارش را رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پاریس در اختیار خبرگزاری تسنیم گذاشته است.

انییس دوویکتور(Agnès Devictor)، استاد دانشگاه سوربون فرانسه است. او تالیفات متعددی درباره سینمای داستانی و مستند ایران داشته است. «ایران برروی پرده سینما» نام جدیدترین کتاب اوست که به‌تازگی منتشر شده است.

در مقدمه این کتاب، نویسنده اینگونه آغاز می کند: دیدن ایران از دریچه نگاه سینماگران انتخابی است که بر اساس شیوه ای که توسط کارگردانان مطرح شده، دنبال می شود و صرفاً با تکیه بر آنچه برخی سایت‌ها از ایران تصویر می‌کنند، محدود نمی‌شود. در سینما، سناریوها گاه فاصله‌شان با حقایق ایران امروزی کم یا زیاد است و لزوما با روایتی واقعی مواجه نیستیم.

به گفته خانم دوویکتور، در این میان تصاویری که کارگردانان خارجی و ایرانی از ایران امروزی به بیننده خود ارائه می دهند، الزاماً نزدیک به هم نیست. به عنوان مثال، کارگردانان خارجی که البته تعدادشان نیز پر شمار نیست، اما از چهره های مطرح عرصه سینمای دنیا هستند، مانند پییر پائولو پاسولینی (Pier Paolo Passsolini)، انییس واردا (Agnès Varda)، بن افلک (Ben Afleck)، هر کدام تصویری خاص خود از کشوری با تمدن غنی و کهن، بر روی پرده سینما برده اند، تصاویری که گاهی پر محتوا و یا گاهی خشن و ملال آور بوده است.

1396020310474845310613165.jpg

اما گروه دوم سینماگران و از جمله کارگردانان ایرانی هستند، که به تصویر زیبای اغراق آمیزی که به بیننده تحمیل می شود، حمله می کنند و وجه دیگری از جامعه ایرانی را به مخاطب ارائه می دهند و به این ترتیب تصویری امروزی از صنعت سینمای ایران را با سبک و سیاقی ایرانی به دنیا ارائه می دهند.

خانم دوویکتور در ادامه به نام برخی از این سینماگران ایرانی اشاره می‌کند که به اعتقاد او تماشگران علاقمند به سینمای ایران را به سوی زوایای دیگری از چهره جامعه ایران هدایت می‌کند.

پیش از این نیز در سال 2004، این استاد دانشگاه سوربون فرانسه، کتابی را تحت عنوان « سیاست سینمای ایران، از زمان آیت الله خمینی تا ریاست جمهوری آقای خاتمی» به رشته تحریر درآورده بود و در آن از پویایی سینمای ایران بعد از انقلاب اسلامی ایران و به ویژه در دوران دفاع مقدس، همچنین حضور پررنگ ایران در جشنواره های بین المللی سخن گفته بود.

خانم انییس دوویکتور استاد و کارشناس سینمای ایران در دانشگاه سوربون 4 است. تز دکترای خانم دوویکتور با عنوان «سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عرصه سینما (1997-1979)»نیز گواهی بر آشنایی او با عرصه سینمای ایران است، تحقیقات آکادمیک و دقیقی نیز روی سینمای مستند جنگ ایران و عراق داشته است و کارهای تحقیقاتی خود را پیرامون کارهای شهید مرتضی آوینیدر ایران از نزدیک دنبال کرده است.

در همین رابطه او در سال 2009 نتیجه مطالعات خود را در قالب کتابی با عنوان «ایران پشت آینه» در فرانسه منتشر کرد و فصلی از کتاب خود را نیز به صورت اختصاصی و تحت عنوان « شهید مرتضی آوینی، سینماگر و شهید» تهیه کرده است.

خانم دوویکتور هم اکنون با انجمن سینمای ایران همکاری می کند که یکبار در ماه فیلم منتخبی از ایران را به مخاطبان علاقمند معرفی کرده و در پایان فیلم اکران شده با حضور متخصصانی مانند خانم دوویکتور و سینماگران و علاقمندان ایرانی و فرانسوی سینمای ایران به بحث گذارده می شود.

منبع: باشگاه خبرنگاران پویا

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید