داود رشیدی بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون ایران صبح امروز 5 شهریور به دلیل ایست قلبی در منزل درگذشت.
شبکه مستند به همین مناسبت امشب ساعت 23 مستند بلند سینمایی «دایره داوود» به کارگردانی اردشیر شلیله را که با موضوع زندگی حرفهای داوود رشیدی با مشارکت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ساخته شده است، روی آنتن میفرستد.
در این مستند علاوه بر داوود رشیدی، هنرمندانی چون کیومرث پوراحمد، هوشنگ گلمکانی، فاطمه معتمدآریا، پرویز نوری، مهدی هاشمی، لیلی رشیدی، احترام برومند، محمد سجادی، رضا بابک، شهلا حائری و سیروس ابراهیم زاده حضور دارند.
از جمله عوامل «دایره داوود» که به بررسی زندگی حرفهای این هنرمند در تئاتر و سینما میپردازد میتوان به راوی: کورش سلیمانی، تصویر: آرمان فیاض و فتاح نظریان، تدوین: اردشیر شلیله، صدا: محمود کاشانی و حسام مژده هی نیا، دستیار کارگردان: اکرم انصاری، مدیر تولید: سهراب شلیله و امور فنی: موسسه خط سوم اشاره کرد.
«دایره داوود» جمعه پنجم شهریور ساعت 23 از شبکه مستند سیما روی آنتن می رود و شنبه ششم شهریور ساعت 14 بازپخش میشود.
واکنش هنرمندان به درگذشت داود رشیدی
رامبد جوان: خیلی متاسفم، نمیدونم چی بنویسم
حمید فرخنژاد: سفرت بخیر استاد
برزو ارجمند: خداحافظ عمو داود
مجید مظفری: داود رشیدی هنرمند آزادهای که عروج کرد
علی نصیریان: پارهای از تن ما جدا شد. این اتفاق بسیار مرا ناراحت کرده است
پرویز پرستویی: یکی از پنج تن سینمای ایران دار فانی را وداع گفت. تسلیت مخصوص به استاد انتظامی، نصیریان، مشایخی، و محمدعلی کشاورز؛ نسل تکرارناشدنی
باران کوثری: استاد سفر بخیر. غم از دست دادن شما باور نکردنی است.
علی مرادخانی: با کمال تاسف و تاثر جامعه هنری ایران داغ دار هنرمند توانای عرصه تاتر خود گردید.
رضا گوران: لیلی جان در کنار تو هستیم. مرگ این روزها جمع اشتباهی را نشانه گرفته است. تپانچهات را بگذار روی طاقچه کاش باران ببارد و تمامی قشنگهای تو نم بکشد. مرگ لعنتی.
علیرضا آرا: آسمان هم دیگر روز و شبش را گم کرده است...هرگاه که نگاهش میکنی ستاره باران است... بدرود داوود خان رشیدی.
مهشاد مخبری: لیلی جانم... لیلی جانم...برخی زمانها این که یک ملت با تو همدرد باشند هم چیزی از درد انسان نمیکاهد. داوود رشیدی گنج ما بود، گنجینهای از هنر این کشور. کداممان داوود رشیدی خواهیم بود؟ هیچکدام. اینها دیگر تکرار نمیشوند و این خیلی دردناک است.
شهرام کرمی: همه داود رشیدی را بازیگر میشناسند ولی او از کارگردانهای نوآور تئاتر ایران بود که تئاتر مدرن و موج آن با اجرای نمایش "در انتظار گودو" آغاز شد. جدا از نقشهای خاطرانگیز در سینما و تئاتر ایران تلاش او برای رشد تئاتر و کمک به صنف و خانواده این هنر برای او همیشه او را در هنر این سرزمین نگه خواهد داشت. به بانو احترام برومند و لیلی رشیدی بزرگوار و خانواده هنرمندان قدرشناس کوچ او را تسلیت می گویم.
ایوب آقاخانی: از زمانی که میشناختمت چشم به افق بلندتری داشتی، شش ماه سال 85 که افنخار همکاری با تو را داشتم به اندازه شش سال آموختم استاد؛ "زمین مقدس"برای من مقدس شد چون با تو روی صحنه راه رفت؛ در روزهای رنجوریت نخواستم ببینمت چون تحمل دیدن استادی متفاوت با خاطراتم را نداشتم؛ هرکه باور نکند تو که می دانی؛ به خصوص حالا که از افق دورتری ما را میبینی؛ الگوی اخلاق، تفکر و حرفهای گری بودی؛ روحت شاد نازنین که بسیار از تو آموختم.
لاله اسکندری: عزیز دیگری از میان ما رفت... از نسل تکرار نشدنی سینمای ایران...روحشان در آرامش.
علی سرابی: و در ایمن کنج گمانت...، به خیال سست یکی تلنگر، آبگینه عمرت، خاموش در هم میشکند. روحت شاد.
احسان کرمی: آن سال که تولدمان را کنار هم گرفتیم چقدر آرزو کردم در روز تولد صد سالگیتان کنارتان باشیم...نشد و افسوس بزرگ من آنکه قرار گذاشتم با کارگردانی شما در نمایشنامهای نوشته جناب احمدرضا احمدی و بازی کنم که ...
هومن سیدی: برای زیستن دو قلب لازم است، قلبی که دوست بدارد و قلبی که دوست اش بدارند. روحت شاد
شبنم مقدمی: داریم کم کم به فرشتههای مرگ... که سهم ما شده اد دل میبندیم... درختان هم با ما، در شگفتی دریا و فرشتههای مرگ جان میبازند... و ما آرام آرام در گردابی که فرشتههای مرگ برای ما تدارک دیدهاند غرق میشویم.
عزت الله انتظامی بازیگر سینما و تئاتر درباره فوت داوود رشیدی گفت: من ارادت زیادی به او داشتم. او یکی از بهترین همکاران من بود که همکاری نزدیک با او داشتم، متاسفانه زود ما را ترک کرد.
وی افزود: داود رشیدی اطلاعات بسیاری داشت. زبان فرانسه را هم به خوبی بلد بود، شخصیتی داشت که با همه کنار می آمد و درصدد رفع مشکلات دیگران برمی آمد. برای خانواده و دختر او آرزوی صبر دارم.
انتظامی ادامه داد: او یکی از عزیزترین همکاران من بود، وقتی خبر فوت او را شنیدم بسیار غمگین شدم، او یکی از افرادی بود که من با او زندگی کردم و دوستی زیادی با او داشتم.
وی خاطر نشان کرد: ما ناگهان او را از دست دادیم، پیدا کردن چنین دوستی در این زمانه دیگر ممکن نیست امیدوارم غم آخر همه دوستان و هنردوستان این کشور باشد.
جمشید مشایخی بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر و از دوستان زندهیاد داوود رشیدی گفت: این ضایعه را به همسر داوود رشیدی، فرزندان او و جامعه هنری تسلیت میگویم. میدانم که همسر او خانم برومند بسیار عاشقانه او را دوست داشت و برای او زحمت زیادی کشید. امیدوارم بتواند این ضایعه بزرگ را تحمل کند.
وی افزود: من و داوود رشیدی از سال ۱۳۳۹که او در اداره هنرهای دراماتیک استخدام شده بود با هم آشنا شدیم. او در آن زمان میخواست نمایش «ایوانف» را روی صحنه ببرد و پیشنهاد بازی در نقش اول آن را به من داد، اما با توجه به اینکه من «ایوانف» را نمیشناختم ترسیدم که نتوانم آن را به خوبی اجرا کنم. در آن زمان داوود فکر کرد که عدهای من را تحریک کردهاند تا با او کار نکنم، اما بعد از مدتی یک اثر دیگر را میخواست روی صحنه ببرد، در آن زمان یکی از دوستان گفته بود این نقش مناسب جمشید مشایخی است، اما داوود گفت جمشید نقش اول ایوانف را نپذیرفته است چطور این نقش را بپذیرد؟ اما من آن نقش را پذیرفتم و او متوجه شد که هیچ مشکلی در میان نیست.
وی افزود: ما در آثار زیادی با یکدیگر همکاری داشتیم ولی از زمانی که گروهبندیهای سینمایی و تلویزیونی ایجاد شد، همکاری ما کم شد.
مشایخی با اشاره به ویژگیهای اخلاقی داوود رشیدی گفت: داوود یک فرد شوخ و بذلهگو بود به طوری که وقتی با او همکاری میکردم، بسیار لذت میبردم. ما در آثار علی حاتمی به خصوص «هزاردستان» مدت زیادی را کنار یکدیگر بودیم. هنگامی که خبر فوت او را شنیدم حالم بسیار بد شد. جالب اینجاست که حدود چهار ماه پیش یکی از جوانان میخواست فیلمی بسازد که از من، داوود رشیدی و علی نصیریان دعوت کرد، اما با توجه به اینکه میدانستم داوود رشیدی قادر به انجام این کار نیست، به آن جوان گفتم که فکر نکنم داوود بتواند در این پروژه حضور پیدا کند. با این وجود به همسر داوود رشیدی زنگ زدم و از او پرسیدم که آیا او میتواند یا خیر؟ که خانم برومند به من گفت داوود با توجه به وضعیت جسمانی خود، قادر به ایفای نقش نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: فوت داوود رشیدی من را به شدت متأثر کرده است. این ضایعه را به تمامی هنردوستان تسلیت میگویم.