داستان از اینجا شروع شد که حسین کرمانپور، مدیر کل سازمان نظام پزشکی کشور در نامهای به دکتر کیانوش جهانپور از او خواست تا سهیمه ای برای هنرمندان در کنار کادر درمان برای دریافت واکسن کرونا اختصاص داده شود. البته این شروع داستان نبود، ماجرا از ویدئوها و تصاویری شروع شد که شهاب حسینی را در آمریکا در حال تزریق واکسن کرونا نشان می داد. تصاویر و ویدئویی که به سرعت در شبکه های اجتماعی دست به دست می شد و واکنش های مختلفی را از مردم تا مسئولان برانگیخت.
در ویدئو منتشر شده از شهاب حسینی دیده می شد که او در آمریکا واکنس کرونا تزریق می کند. موضوع خبرساز در این ویدئو و تصاویر علاوه بر تزریق واکسن، تصویر ماسکی بود که شاب حسینی به صورت زده بود. بر روی این تصویر نمادی از ماری جوانا حک شده بود. تا به اینجا شهاب حسینی این تصاویر و ویدئو را تکذیب یا تایید نکرده است. ولی در بین کاربران شبکه های مجازی این تصاویر و ویدئو محل بحث و نظرات زیادی شده است.
در این گیر و دار بود که دکتر حسین کرمانپور، مدیر کل نظام پزشکی کشور، در نامه ای از دکتر کیانوش جهانپور خواست تا سلبریتیها در اولویت دریافت واکسن کرونا باشند
در بخشی از نامه دکتر حسین کرمانپور، مدیر کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، خطاب به دکتر کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، آمده است: «یکی از گروههای موثر در تامین عملی شعار در خانه بمانیم در دوران کرونا تولیدکنندگان برنامههای سینمایی و تلویزیونی هستند. جهاد امروز هنرمندان کشور در نگه داشتن مردم در خانه و سست کردن چرخش ویروس کرونا کمتر از کادر درمان نیست. مگر میتوان در فیلم یا سریالی با ماسک بر صورت ایفای نقش کرد؟»
دکتر کرمانپور در بخش پایانی نامه خود به وزارت بهداشت پیشنهاد داده است: در واکسیناسیون اختیاری این دست از برنامهسازان هنری همپای کادر درمان نگریسته و برای در نظر گرفتن سهمیه لازم برای آنها تدبیر شود. اگر این پیشبینی از طرف وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا نشود، تولید آثار هنری به شدت کاهش یابد و با افزایش خطر ابتلا، شاهد فقدان بیشتر این عزیزان باشیم.»
واکنشها به درخواست عجیب آقای مدیر کل
این دو خبر حاشیه ساز این روزهای کرونایی شدند. کاربران شبکه های مجازی نظر مخالف و منتقدی نسبت به درخواست آقای مدیر کل گرفتند و این درخواست را بی اعتنایی به مردم و گروههای پرخطر دانستند. فقط تهیه کننده های برنامه های تلویزیونی در معرض ویروس کرونا نیستند و مردم زیادی از صبح تا شب به خاطر کار خود مجبور هستند سر کار بروند و در محیط هایی قرار بگیرند که در آنها فاصله اجتماعی و دستور عمل های بهداشتی کمتر رعایت می شود. از جمله راننده تاکسیها، کارمندان بانک و غیره که در این مدت به همین خاطر به ویروس کرونا مبتلا شده اند یا جان خود را از دست داده اند.
در ادامه این انتقادها دکتر حسین کرمانپور، مدیر کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی ناچار شد در صفحه شخصی خود در اینستاگرام توضیحاتی ارائه کند. او در یک سلسله استوری نوشت: «در یک نامه نمیتوان همه چیز را گفت و بدون اینکه بخواهم توجیه کنم، شاید نامه در نگاه اول واجد ایراد باشد که آن را میپذیرم. سازمان نظام پزشکی از روز اول مطرح شدن امکان تزریق واکسن کرونا به کادر درمان و مردم ایران پیگیر موضوع بوده و در تمام ماههای اخیر، با نامه نگاری و پیگیری و تشکیل جلسه، مشورت و همفکری به دنبال تسهیل ورود واکسنهای معتبر در کوتاهترین زمان ممکن در درجه اول برای کادر درمان بوده و سوابق تمام این موضوع موجود است.
سازمان نظام پزشکی به عنوان سازمان صنفی کلیه اعضای کادر درمان از روز اول تمام تلاش خود را به عمل آورده است که واکسن استاندارد در اسرع وقت برای تزریق به کادر درمان اختصاص یابد و حتی خود این سازمان برخلاف رویه معمول در این موضوع ورود کرد و کلیه تلاش خود را به کار گرفت تا واکسن استاندارد برای تزریق به کادر درمان را خود وارد کشور کند. این تلاشها همچنان ادامه دارد و حالا پس از تزریق سری اول واکسنهای وارداتی، انتشار سند ملی واکسیناسیون کرونا که در آن کلیه اعضای کادر درمان و بسیاری از مشاغل و صنوف دیگر در آن اولویت در نظر گرفته شده اند، در نظر نگرفته شدن هنرمندان و فعالان هنری که مجبور به کار در محیطهای شلوغ هستند، باعث شد تا اداره روابط عمومی این نامه را برای در نظر گرفته شدن این گروه پرشمار در یکی از اولویتهای چهارگانه اختصاص واکسن بنویسد.
برخی واکنشها به این نامه به گونه ای است که کلیه اقدامات پیشین و سند ملی واکسیناسیون کرونا و حتی متن خود نامه را مورد توجه قرار نمیدهند و میخواهند این گونه جلوه دهند که غرض، مهمتر دانستن هنرمندان بر کادر درمان بوده است که یک بار خواندن نامه و مراجعه به سابقه ذهنی و صفحات سند ملی میتوان نشان دهد که اینگونه نیست. یادمان باشد که در همه گیریها باید در کنار هم باشیم و تا همه در کنار هم ایمن نشویم، بیماری از بین نخواهد رفت.»
واکنش مشاور وزیر بهداشت و هنرمندان
از سوی دیگر، علیرضا وهاب زاده، مشاور وزیر بهداشت در واکنش به این موضوع در صفحه توییتر خود نوشت: «سلبریتی محترم، اولویت تزریق واکسن کرونا با پرسنل بیمارستانها، بیماران و سالمندان است. لطفا تقاضای خارج از نوبت نکنید؛ حتی شما حامی انتخاباتی ۱۴۰۰.»
در میان همین اعتراضات، لیلا اوتادی بازیگر سینما در واکنش به این موضوع در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «سخن کاملا منطقی است. هنرمندان هیچ ارجحیتی بر مردم عادی ندارند. من به شخصه تا کل هشتاد میلیون ایرانی در دورترین نقاط و روستاها واکسن نزنند، از زدن واکسن معذورم. من هشتاد میلیون و یکمین نفر خواهم بود. به امید سلامتی و سرافرازی ایران و ایرانی.»
پدرام شریفی، هانیه توسلی، پرویز پرستویی، حبیب رضایی، علیرام نورایی، بهنوش بختیاری، آرمین رحیمیان، نوید محمدزاد، علی جلیلوند، آزیتا موگویی، افشین رحمانی، ایرج نوذری، مریم بحرالعلومی، سیما تیرانداز، فلور نظری، لیلا اوتادی، حسین پاکدل، مهران رنجبر، کامران تفتی، فریبا نادری، شراره رخام ، جواد خواجوی، علی صالحی، علیرضا آرا مخالفت خود را با نامه روابط عمومی سازمان نظام پزشکی و درخواست قراردادن هنرمندان در کنار کادر درمان برای دریافت واکسن کرونا اعلام کردند.
فاطمه معتمدآریا: تکذیب میکنم
فاطمه معتمدآریا در نامهای که در اختیار ایسنا قرار داده نوشته:
«اینجانب فاطمه معتمد آریا خبر مربوط به هرگونه فعالیت خود در ارتباط با درخواست اولویت واکسیناسیون هنرمندانه سینما را اکیدا تکذیب میکنم.
با وجود از دست رفتن بسیاری از هنرمندان تکرار ناشدنی سینما به دلیل ابتلا به کرونا، اولویت را شروع واکسیناسیون گسترده و بدون اتلاف وقت همه مردم ایران میدانم.»
رییس انجمن کارفرمایی تهیه کنندگان (اکت) سینما: واکسن خارج از نوبت نمی خواهیم
رییس انجمن کارفرمایی تهیه کنندگان (اکت) اعلام کرد که اعضای این تشکل صنفی سینما، هیچ گونه مطالبه خارج از نوبتی برای دریافت واکسن کرونا ندارد.
به گزارش ایسنا، در متن نامه فرشته طائر پور آمده است:
"هوالحی
باسپاس از مواضع حامیانه نویسنده نامه نسبت به فیلمسازان فعال کشور و توضیح نقش موثر آنان در مدیریت روانی جامعه در ایام شیوع کرونا، نظر به اینکه طبقه بندی منصفانه و مسئولانه انجام شده برای تعیین اولویت دریافت واکسن، دارای توجیه و استدلال کافی و کارشناسی شده است، بدینوسیله اعلام می دارم که تهیه کنندگان عضو این صنف، هیچگونه مطالبه ای جهت قرار گرفتن در شمار استثنائات و خارج از نوبت نداشته و بی شک جامعه درمانگر کشور، سالمندان و اقشار در خطر را نسبت به خود در اولویت بیشتری می دانند.
با امید به رفع بلا و ابتلا از همه آحاد سرزمین مان و مهیا بودن شرایط سالم برای فعالیت همه سینماگران."
بیانیه کانون فیلمنامهنویسان سینمای ایران
در متن این بیانیه آمده است:
«بیانیه دهمادهای کانون فیلمنامهنویسان در مورد واکسن خیالی کرونا
۱- میزان واکسن وارد شده به ایران فعلا آنقدر ناچیز است که سهمخواهی از آن بیشتر به شوخی میماند.
۲- چنانچه انواع واکسن کرونا به اندازهای معنادار وارد شده یا در کشور تولید شود، تازه میتوان در مورد آن حرف زد.
۳- در امور صنفی، مانند اصناف سینما، کسی حق ندارد برای دیگران تصمیم بگیرد و تصمیمات توسط مدیریت اصناف و خانه سینما انجام میشود.
۴- با توجه به ماده ۳ اظهارات کسانی که شخصا واکسن میخواهند یا ایثارگرانه دریافت آن را رد میکنند، تصمیمی شخصیست و به اصناف سینما مربوط نمیشود.
۵-دریافت یا عدم دریافت واکسن اعضای خانه سینما (درصورت وجود چنین واکسنی) ربطی به تقاضا و لابیگری و مسائل خارج از سینما ندارد و مانند تمام کشورهای متمدن بر مبنای دستورالعملهای سازمان جهانی بهداشت انجام خواهد شد، با اولویتهای مشخص شده.
۶- کادر درمان و سیستم بهداشتی کشور،افراد سالخورده، کسانی که دارای بیماریهای زمینهای هستند و شاغلین حرفههای پرخطر و حیاتی که در معرض آلودگی بیشتری قرار دارند و… اولویتهای دریافت واکسن هستند.
۷- با این حساب، قضیه کاملا ساده خواهد بود؛ به محض فراهم شدن واکسن کرونا، اعضا و اهالی سینما که در میان آنها تعداد زیادی با اولویتهای جهانی مطابقت دارند، حق دریافت واکسن را هم خواهند داشت.
۸- ولی از آنجا که دریافت واکسن نمیتواند اجباری باشد، تمام ایثارگرانی که تاکنون آهوی ناگرفته را به دشت بخشیدهاند میتوانند از دریافت آن خودداری کنند.
۹- از همه رسانهها تقاضا میکنیم در موضوعاتی که جان انسانها در میان است، دندان بر جگر گذاشته و از فواید جنجال و جلب توجه صرفنظر کنند و فراموش نکنند که گاه بهرهبرداریهای جناحی، خون به دل مردم میکند.
۱۰- توزیع عادلانه و دقیق واکسن (اگر باشد) پیش از آنکه رفتاری اخلاقی باشد، روش درست و علمی مبارزه با این همهگیری خواهد بود. وگرنه توزیع بیدقت و غیر اصولی آن تنها و تنها، وضعیت مبارزه با کرونا را پیچیده و چه بسا ناممکن و مجال بروز سویههای تازه و بیاعتنا به واکسن ویروس را قطعی میکند.
کانون فیلمنامهنویسان سینمای ایران»