پرویز پرستوئی مردم را به نظم و سکوت دعوت می کند. انتظامات خانه ی سینما با کاورهای سبز مواظبند تا نظم به هم نخورد."جاوید عباس کیارستمی" شعاری است که گفته می شود و خیلی این شعار با مردم ارتباط دلی برقرار نمی کند. مردمی که فیلم "خانه دوست کجاست " را بیشتر می شناسند تا چهره ی عباس کیارستمی را. چهره های هنری آمده اند. در لا به لای آنها می شود چهره های سیاسی و ورزشی را هم دید. از آن مراسمی است که حضور آدم های معروف و مشهور سر است به آدم های عادی و البته حضور جوانان با پوسترهائی که عینک "ویفر" دودی شده لوگوی کیارستمی .از نکات مثبت این مراسم اینکه موبایل ها عضو فعال ثبت اتفاق ها نیستند و کسی هم به خودش اجازه نمی دهد تا با هنرمندان سلفی بگیرد . تمام خیابان فاطمی با ترافیک سنگینی بسته شده و هوا هم مناسب نیست. کسی طولانی صحبت نمی کند و سخنرانان می دانند تا لواسان راه طولانی است.
بین آنها که می آیند و از او می گویند، حرف های اصغر فرهادی جور دیگری مردم را احساساتی می کند. بخصوص وقتی که می گوید: " ممنون که با وجود قدر ناشناسی سفره لیسان سیاست در این خاک ماندی".
حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی، علی رفیعی، حسین پاکدل، عاطفه رضوی، حسن پورشیرازی، حبیب رضایی، باران کوثری، رخشان بنی اعتماد، مازیار میری، امیرحسین علم الهدی، محمدرضا مویینی، جهانگیر کوثری، مریلا زارعی، ابراهیم مختاری، همایون اسعدیان، بهمن فرمان آرا، جواد مجابی، بیتا فرهی، رؤیا نونهالی، نیکی کریمی، اصغر فرهادی، داریوش فرهنگ، محمدرضا کریمی صارمی، شهرام مکری، لیلی گلستان، سیف الله صمدیان، علیرضا تابش، علیرضا رضاداد، امیر اثباتی، فرهاد توحیدی، امین تارخ، منوچهر شاهسواری، علی اکبر صادقی،شهرام ناظری، داریوش مهرجویی، احمد مسجدجامعی، مصطفی کواکبیان، حجت الاسلام دعایی، تعدادی از نمایندگان مجلس و ... از حاضران در مراسم بودند.
پیکر عباس کیارستمی در ساعت 8:20 بر دستان مردم و با ذکر لا اله الا الله به سمت کانون آمد. این اتفاق در حالی افتاد که مردمی که بیرون از محوطه کانون ایستاده بودند و جمعیت قابل توجهی هم هستند به ابراز احساسات برای این کارگردان پرداختند. همچنین در دست برخی از مردم تابلوی پیگیری پرونده پزشکی کیارستمی دیده میشد.
مراسم ساعت 8:33 با قرائت قرآن توسط مجید یراقبافان آغاز شد. پس از آن پرویز پرستویی به عنوان مجری مراسم پشت تریبون قرار گرفت و از مردم درخواست کرد به احترام کیارستمی نظم را رعایت کنند.
وی ادامه داد: به نام خدای خالق خانه دوستیها. دوستان عزیز و هنرمندان و خانواده کیارستمی امروز گرد هم آمدهایم تا عزیزی را بدرقه کنیم که سالها تلاش کرد برای ما خاطراتی را به جا گذارد. هنرمندی که تنها یک فیلمساز و شاعر نیست. او فقط یک تصویرگر و عکاس نیست. او همه اینها هست اما فقط همه اینها نیست. کیارستمی یعنی هنر متعالی سرزمین پهناور ایران.
کیارستمی الفبای تازهای برای سینمای جهان طراحی کرد
ابراهیم حقیقی گرافیست و طراح دیگر سخنران مراسم هم گفت: حرف زدن درباره دوستی که ۴۵ سال از همکاری و دوستی عمیق من با او میگذرد بسیار سخت است.
وی افزود: کیارستمی به ما آموخت که فیلم میتواند پر از مهر و دوستی باشد و قلبهای تمام جهان را به هم پیوند دهد. کیارستمی الفبای تازه ای برای سینمای جهان طراحی کرد. اشخاصی مانند کیارستمی استثنایی هستند که هنر را تکان میدهند.
او در 24 ساعت روز 20 ساعت کار میکرد
سیف الله صمدیان عکاس و مستندساز هم در سخنانی گفت: اصلاً نمیخواهم صندوق خاطرات سه دهه دوستی خود با کیارستمی را باز کنم، اما این چند روز یک فایل تصویری از کیارستمی پخش شد در فضای مجازی که در آن از او میپرسند کدام اثر خود را بیشتر دوست داری که بیشتر بدرخشد و او بدون هیچ تعارفی گفت میخواهم خودم زندگی را ادامه دهم. معتقدم که کیارستمی هم خودش را کامل نشناخت. او مرد بسیار فعالی بود او در 24 ساعت روز 20 ساعت کار میکرد و چهار ساعت باقی مانده را به کارهای خود فکر میکرد.
وی ادامه داد: در آخرین روزهای مدیریت ژیل ژاکوب در جشنواره کن به دفترش رفتم و او گفت سینمای ایران معدنی است و خون سینما در رگ سینماگران آن جاری است. اگر از من بپرسند چه آرزویی داری می گویم میخواهم دوباره سر کلاس آموزش سینما بروم و استادم عباس کیارستمی باشد.
کیارستمی در یک قالب نمیگنجید
در ادامه مراسم صدای آیدین آغداشلو پخش شد. وی در این مصاحبه گفت: عمر کیارستمی یک عمر ساده نبود همانطور که او یک هنرمند عادی نبود. او در ۲ وجه تاثیرگذار بود؛ اول وجه شخصی که یک هنرمند بود و در سینما فعالیت اصلی داشت. او نوعی از سینما را ساخت که پیش از او وجود نداشت. جهان سینمای کیارستمی تبدیل به یک سینمای جدید شد. کیارستمی نه بیرونی ماند و نه دور دست بود و بر سینمای جهان تأثیر گذاشت.
وی افزود: وجه دیگر با ارزش زندگی کیارستمی در این است که او هنرمند جامع الطرافی بود و این روح پرتکاپوی او تنها در سینما نمیگنجید و فعالیت او در حوزههای مختلف قابل تحسین است. نمیتوان آثار او را بدون نگاه به همه جنبههای هنری وی نگاه کرد. میراث کیارستمی گرانبهاست و کمتر هنرمندی است که در روزهای آخر عمر خود اینقدر راضی باشد. او حق دارد بگوید که کارش را انجام داده است چراکه آمده بود کارش را در این دنیا انجام دهد. او در لحظات آخر زندگی خوشحال بود چون حاصل عمل و زندگی او تا مدتها باقی خواهد ماند و اثرش تا مدتها ادامه دارد.
این هنرمند عرصه تجسمی با تاکید بر جایگاه هنری عباس کیارستمی عنوان کرد: او هنرمند جامع الاطرافی بود که در یک قالب نمیگنجید. هر کدام از وجوه هنری او از سینما تا عکاسی و نقاشی و علاقهاش به شعر که با شناخت شعر گذشتگان به صورت کاملاً مدرن رسید، قابل بحث است. نمیشود او را تعریف کرد مگر با نگاه به همه این وجوه فعالیت او.
سینمایی که بازیگرانش مردم کوچه و خیابان بودند
ابراهیم فروزش کارگردان سینما و از همکاران و دوستان قدیمی کیارستمی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ادامه این مراسم گفت: غم و اندوه از دست دادن کیارستمی طاقت فرس است. عزیزی را از دست دادهایم که نبودنش جبران ناپدیر است. او یکی از پایه گذاران مرکز سینمای کانون پرورش فکری بود و بدعت گذار سینمایی بود که بازیگرانش مردم کوچه و خیابان بود. او بر سینمای دنیا تأثیر گداشت و مولفی شناخته شده در جهان است و در فهرست ۱۰ سینماگران دنیا است. درگذشت او ضایعه ای برای سینما است و او افتخار سینمای ایران است او هنگامه زمان بود.
سپاسگزارم که نام این سرزمین را در جهان به نامی دلنشین و با احترام تبدیل کردید
اصغر فرهادی نیز در این مراسم بیان کرد: از طرف خانواده سینما این روزهای تلخ را تسلیت می گویم و سپاسگزارم که امروز چنین جمعیتی برای این سینماگر بزرگ آمدهاند.
این کارگردان پرافتخار سینمای ایران گفت: آقای کیارستمی باورم نمیشود امروز در این جمع ایستادهام تا شما را بدرقه کنم. این روزها حرفهای زیادی از شما زده شده است اما هرچند دیر ولی باید بگویم سپاسگزارم که نام این سرزمین را در جهان به نامی دلنشین و با احترام تبدیل کردید. از شما سپاسگزارم که با همه سنگ اندازی های سیاست مدارانه و نادیده گرفتنها، دل از این سرزمین نبریدید. از شما سپاسگزارم که راه ناهموار و سنگلاخ سینمای این مرز و بوم را برای حضور در خارج از ایران هموار کردید که اگر امروز اشتیاقی برای دیدن فیلمهای ایرانی است برای تلاش شما بوده است. سپاسگزارم نه به این خاطر که زیباییهای جهان را دیدید بلکه به این دلیل که جهان را زیبا میدیدید. از شما خواهش میکنم که پیغام ما را برسانید که
تو اگر در تپش باد خدا را دیدی همت کن و بگو ماهیها حوضشان بی آب است.
بعد از صحبتهای فرهادی، حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی در سخنانی مزین به شعر از کیارستمی یاد کرد.
او فرزند اصیل و خلف این آب و خاک بود
همچنین داریوش شایگان در ادامه این مراسم بیان کرد: او فرزند اصیل و خلف این آب و خاک بود. عباس برای یاد گرفتن نیازی به انباشته اطلاعات نداشت و این رفتار او من را یاد لئوناردو داوینچی میانداخت که میگفت نیازی به خواندن نداشت. عباس چیزها را نمیدید بلکه چیزها را رادیوگرافی میکرد و او به دنبال جوهره حقیقت بود. تمام شخصیت فیلمهای او دنبال سیر و سلوک و حرکت بودند. تأثیر عجیب عباس در جهان به دلیل حساسیت شاعرانهاش بود. یکی دیگر از صفات او فروتنی بود. او بار گران این شهرت را تحمل کرد و هرگز خود را در دام این نام قرار نداد.
نام او به بلندای تاریخ باقی میماند
مسعود کیمیایی که حال خوبی نداشت نیز در این مراسم بیان کرد: وسعت وجودی عباس کیارستمی آنقدر است که نمیتوان درباره آن به طور کامل حرف زد. معتقدم نور خداوندی در هنرمندان است و این نور در بین هنرمندان مظلوم بیشتر است. کیارستمی آنقدر ماندگار است که نام او به بلندای تاریخ باقی میماند.
احمد کیارستمی پسر عباس کیارستمی به نمایندگی از خانواده کیارستمی گفت: از ستاد بدرقه برای برنامه ریزی خوبی که انجام دادند به خصوص از خانه سینما و کانون پرورش فکری تشکر میکنم. کانون شرایطی پیش آورد که من از وجود پدری مانند کیارستمی بیشتر استفاده کنم و با هنر وی مواجه شوم. از برادرم بهمن تشکر میکنم که این چند ماه تلاش بسیاری کرد.
در ساعت ۱۰ صبح توسط حجت الاسلام دعایی بر پیکر عباس کیارستمی نماز خوانده شد تا با بدرقه وی به سمت لواسان در آرامگاه ابدی به خاک سپرده شود.