شنبه, 03 مهر 1395 11:09

گفت وگو با رضا محقق (تهیه کننده سینما) / باید به شعور مخاطب احترام گذاشت

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
گفت وگو با رضا محقق (تهیه کننده سینما) / باید به شعور مخاطب احترام گذاشت گفت وگو با رضا محقق (تهیه کنندة سینما) / باید به شعور مخاطب احترام گذاشت

محسن جعفری راد (سی و یک نما)- رضا محقق  به عنوان تهیه کننده و هادی محقق به عنوان کارگردان، فیلم تحسین شده ممیرو را در حال حاضر روی پرده دارند که در گروه هنر و تجربه اکران می شود. این دو برادر اهل دهدشت از استان کهگلویه و بویراحمد هستند که از هفت سال قبل ابتدا با فیلمهای مستند و تلویزیونی کارشان را شروع کردند و بعد وارد سینما شدند. تا کنون دو فیلم بلند سینمایی ساخته اند که هر دو با تحسین همه جانبة منتقدان و جشنواره ها همراه شده. در حال حاضر مشغول فیلمبرداری فیلم سومشان با عنوان هات پلات هستند که مثل دو فیلم قبلی لوکیشن آن در زادگاه آنها یعنی دهدشت قرار دارد. با رضا محقق  - متولد 1361 و دارای مدرک دکترای رشته حقوق-  به عنوان تهیه کننده جوان و مستقل سینمای ایران گفت و­گو کرده ایم که خلاصه اش را در ادامه می خوانید. سینماگری که سعی می­کند بیشتر به سینما عشق بورزد تا اینکه به عنوان تهیه کننده، نگاه کاسب کارانه و مادی به آن داشته باشد.

 

شیوة همکاری شما با هم چگونه است؟ از چه سالی کارتان را شروع کردید؟

تمام کارهایم را با همکاری هادی محقق تهیه کرده ام. به این شکل که هادی کارگردان بوده و مسئولیت تولید و تهیه را من به عهده گرفته ام. سال 89 اولین کارم را به شکل حرفه ای تهیه کردم. فیلمی تلویزیونی با عنوان برادران سرزمین من  که از محصولات تولیدی مرکز خراسان رضوی بود  و جزو فیلمهای فاخر صدا و سیما قرار گرقته و بارها پخش شده است. بعد مستند نگاهی به آسمان را ساختیم که جوایز زیادی از داخل و خارج دریافت کرد. فیلم او خوب سنگ می زند (بردو) اولین فیلم بلند سینمایی ما بود که سرمایه گذار و تهیه کننده اش بودم که در جشنواره ها مورد استقبال مواقع شد و به خصوص در جشنواره کودکان و نوجوانان اصفهان جوایز اصلی را گرفت و در جشنواره فجر هم کاندید بهترین فیلمبرداری شد. ممیرو هم تاکنون در بیش از ده جشنواره خارجی در بخش مسابقه بوده و در بیشتر جشنواره ها جایزه گرفته. از جمله جشنواره پوسان کره جنوبی (جایزه بزرگ بهترین فیلم، جایزه فیپرشی و جایزه منتقدان کره)، جشنواره زردآلوی ارمنستان ( بهترین فیلم و جایزه کلیسای جهانی) ، جشنواره پونای هند (بهترین فیلم و بازیگر)، جشنواره کازان روسیه (بهترین فیلمبرداری و فیلم)، جشنواره کشورهای آسیا پاسفیک (جایزه نتبک) و ...

 

memirofilm31nama_1.jpg

 

ممیرو جوایز نقدی  هم گرفته؟

بله. مثلا در جشنواره پوسان سی هزار دلار جایزه گرفت.

کلاً از از سرمایه گذاری روی ممیرو راضی هستید؟

سرمایه اولیه برگشت، اما اصلا دنبال سود نبودیم. خدا را شاکرم که در جشنواره های جهانی نمایده خوبی برای سینمای ایران بودیم. زمانی که در جشنواره پوسان حضور داشتیم رییس هیئت داوران می گفت که در یک دقیقه به این جمع بندی رسیده اندکه ممیرو را به عنوان بهترین فیلم انتخاب کنند و این برای ما خیلی مهم بود که برای سینمای ایران جایزه گرفتیم.

گفتید که نگاه مادی به سینما ندارید، پس هدف شما چیست؟

هدف من عشق و علاقه به سینماست و این سبک فیلمسازی را دوست دارم. سبکی که می خواهد سلیقه و زیبایی شناسی مخاطب را به سهم خود ارتقا دهد و همین برای ما بزرگترین هدف است.مخصوصا در سینمای امروز که همه تمرکز کرده اند در تهران و زندگی آپارتمانی،در حالی که رفتن سراغ جغرافیای بکر و دست نخوره شهرستان می تواند تنوع انتخاب بهتر و بیشتری در اختیار مخاطب قرار دهد تا به این وسیله احترام بیشتری برای مخاطب فهیم سینما قائل باشیم. مثلا شاید بیست سال دیگر لوکیشن های فیلم ممیرو دیگر موجود نباشند و به فیلم ممیرو می توان به عنوان سند تصویری زنده از جغرافیایی ناشناخته هم نگاه کرد.

 

photo_2016-09-24_23-05-32.jpg

 

 ممیرو بیشتر ذائقه و سلیقة مخاطب خاص را مد نظر قرار داده بود. در فیلم جدیدتان  هم در همان راستا حرکت کردید یا نه سعی کردید مخاطب عام را هم هدف قرار دهید؟

هات پلات به معنی «کسی که شوکه می شود»، فیلمی تجربه گرا است و سعی شده داستانش را به شکل جدیدی روایت کند. هر دو طیف عام و خاص می توانند مخاطب فیلم باشند چرا که هم وجه سرگرمی در نوشتن و اجرای فیلم لحاظ شده و هم نیازهای مخاطب روشنفکر سینما.

برای فیلم سوم از بازیگران حرفه ای استفاده نکردید. آیا داستان و قصه ایجاب می کرد که از بازیگران بومی استفاده کنید؟

در  فیلم او خوب سنگ می زند از بازیگران حرفه ای استفاده کردیم و مثلا ساعد سهیلی در آن بازی کرد. ممیرو هم همین طور که دو بازیگر حرفه ای داشت. اما فضای هات پلات نمی طلبید و لازم بود که مخاطب بدون هر پیش فرضی با شخصیت ارتباط برقرار کند و اگر از بازیگر شناخته شده استفاده می کردیم شاید این بکری از بین می رفت.

 

memirofilm31nama_2.jpg

 

حال و هوای فیلمبرداری چکونه است؟ به نظرتان چه تفاوتی با کارهای قبلی هادی محقق دارد؟

در راستای همان زیبایی شناسی فیلمهای قبلی حرکت کردیم. تفاوتش در این است که هادی پخته تر و کاربلد تر به مدیوم سینما نگاه می کند، طوری که وقتی در مانیتور پلان های فیلم را نگاه می کنم، انگار که تصویر خام نیست و با تدوین و صدا گذاری و موسیقی ارائه شده،انقدر که تصاویر گویا و سرشار از جزییات چشم نواز است.. بسیار خوش بین هستم به موفقیت این فیلم و در کل آینده ای که در انتظار من و هادی است.

در زمینه ایده و پرورش ایده هم با هادی همکاری می کنید؟

بعضی مواقع پیشنهاد می دهم. مثلا برخی از موقعیتهای ممیرو را من و هادی در زمان کودکی تجربه کرده ایم. از جمله موقعیتی که شهادتین را می خوانند و بارها در محل زندگی مان تجربه کرده ایم.  یا بحث استفاده از سگ که خاطرات زیادی داشتییم. با توجه به شرایط حال حاضر سینما هرکسی بخواهد روی فیلمی سرمایه گذاری کند در درجه اول خروجی فیلم برای او مهم است. اما دغدغه من بیشتر این است که آن طور هادی می خواهد و ایده آلش هست فضا را برای تجربه گرایی او مهیا کنم  چون در او می بینم که می تواند قله های مهمتری را در جشنواره های داخلی و خارجی و قله مهمتر یعنی ارتباط موثر با مردم ایران فتح کند.

 

memirofilm31nama_3.jpg

 

چشم انداز شما برای اکران فیلم هات پلات چگونه است؟

اگر تا دی ماه آماده نمایش باشد، اولویت ما این است که اولین نمایش فیلم در جشنواره فجر باشد. بیشتر دوست داریم در کشور خودمان، فیلم ما دیده شود تا در درجه اول فیلم  به عنوان کار ملی شناخته شود و بعد بین المللی. درباره ممیرو هم این اتفاق افتاد. فیلم در جشنواره فجر تحسین شد و کاندید بهترین فیلم و بهترین کارگردانی بخش هنر و تجربه جشنواره فجر سال گذشته بود و بعد در جشنواره های جهانی هم جایزه گرفت که همچنان ادامه دارد.

اکران ممیرو در گروه  هنر و تجربه چطور بوده؟

کاملا رضایت بخش است و استقبال مخاطب نشان می دهد که اگر فیلمی درست ساخته شود و به نیاز و زیبایی شناسی مخاطب توجه شود ، مخاطب هم پاسخ این احترام را خواهد داد.

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید