1. رویاهای که پول می تواند بخرد به کارگردانی هانس ریشتر
فیلم (Dreams That Money Can Buy) محصول سال 1946 است که در آن "جوئی" مردی معمولی است که به تازگی قراردارد اجاره یک اتاق را امضا کرده. او که در پرداخت اجاره بهای خود مشکل دارد، متوجه می شود با نگاه کردن در چشمهای خود می تواند ذهن خود را بخواند. او تصمیم می گیرد از این قابلیتش روی دیگران استفاده کند.
2. زنگ تفریح به کارگردانی ژاک تاتی
فیلم زنگ تفریح (Playtime) مخلوق ذهنی ناب تاتی است. دنیای مدرن فیلم، تماما ساخته و پرداخته ی او بود، دنیایی که در فیلم های قبلی «موسیو اولو» را فراری می داد و پوچ و بی معنی و خنده دار بودنش، تردید ناپذیر جلوه می کرد. زنگ تفریح قابلیت های قطع 70 میلی متری را چنان به کار برد که تا آن زمان سابقه نداشت.
زنگ تفریح، محصول 1967جاه طلبانه ترین فیلم تاتی است. این فیلم که به طریقه 70میلی متری فیلمبرداری شده است و داستانی فوتوریستی دارد، حکایت گم شدن گروهی امریکایی و بازیگر نخست فیلم یعنی تاتی است که در شهر شیشه ای و فولادین پاریس گم می شوند. فرانسوا تروفو این فیلم را تحسین کرد و گفت مانند این است که فیلم را از سیاره ای دیگر به زمین آورده اند ؛ اما فیلم با شکست تجاری سنگینی روبه رو شد.
3. F for Fake به کارگردانی اورسن ولز
F for Fake 1973 ، نام یک فیلم مستند می باشد ، که در سال 1973 توسط کمپانی Janus Film ساخته شده است . کارگردانی این فیلم مستند بر عهده اورسن ولز بوده است ، که یکی از کارگردانان موفق درزمینه ساخت فیلم سینمایی است. داستان این فیلم مستند در رابطه با چندین هنرپیشه مطرح سینما و مشکلاتی می باشد که آنها در طول زندگی خود با آن درگیر بوده اند، این بازیگران و هنرمندان در طول زندگی خود به عنوان انسان های عادی و بدور از هرگونه مشکلی شناخته می شده اند ، اما کارگردان این فیلم مستند اورسن ولز که خود یکی از بزرگترین بازیگران و فیلم سازان هالیوودی است، اطلاعات کاملی در رابطه با زندگی این افراد و مشکلات روحی آنها داشته است . یکی از نکات جالب این فیلم مستند بررسی دقیق زندگی چندین هنرمند بزرگ از نقاط مختلف دنیا و تاثیر آنها بر روی سایر افراد است.
4. کوه مقدس به کارگردانی آلخاندرو خودوروفسکی
کوه مقدس (The Holy Mountain)، فیلمی آمریکایی-مکزیکی ساخته آلخاندرو خودوروفسکی فیلم ساز شیلیایی-فرانسوی است که در این فیلم به بازیگری و طراحی لباس و تدوین، نیز پرداخته است. کوه مقدس فیلمی سراسر نماد و کنایه است که با نگاهی انتقادی به مسائلی چون مذهب، سانسور، اعدام آزادی خواهان، طبقههای اجتماعی جامعه از جمله نظامیها، سرمایه داران، روحانیون و فقرا، مسائل فرهنگ عمومی، مصرف مواد مخدر، تنفروشی و غیره، میپردازد. ماجرای داستان حول شخصیت دزدی میگردد که از روی عمد بسیار شبیه عیسی مسیح است. این فیلم تقریباً طولانی (یک ساعت و ۵۳ دقیقهای) سه قسمت دارد که قسمت اول به داستان دزد (بخش اجتماعی) و قسمت دوم به معرفی افراد داستان (بخش سیاسی) و قسمت سوم سفر عرفانی افراد داستان به کوه مقدس (بخش عرفانی) تشکیل شده است.
5. نیویورک جزء به کل به کارگردانی چارلی کافمن
“نیویورک جزء به کل” فیلمی است با پرمایگی یک قصه عالی. فیلم همانند رمان (suttree) اثر کورمک مک کارتی که من همیشه به آن اشاره می کنم، اثری نیست که مجبور باشی برای فهمیدن آن، دوباره به آن رجعت کنی. اثری است که باید به آن را دوباره ببینی تا دریابی که چقدر اثر پرمایه ای است و چقدر استادانه پرداخت شده است. سطح ظاهری ممکن است شما را بترساند و اعماق آن شما را در تو در توی خود درگیر کند. اما مفهوم فیلم، سراسر در طول پخش خودش را آشکار می سازد و این احتمال وجود دارد که همانند یک طلسم، باز به دیدن دوباره فیلم رجعت کنید.
6. پول اسب به کارگردانی پدرو کوستا
همسر ونچرا که مدت زیادی است گم شده، با لحنی نجوا آمیز باز می گردد تا او را سر و سامان دهد. کمی بعد ما شاهد یک رزمایش نیرو علیه نیروهای حکومتی در جنگل هستیم و حتی تصویر شوکه کننده تری از شخصیت اصلی را می بینیم در حالیکه با لباس زیر در خیابان های تاریک سرگردان است و یک تانک به دنبال او حرکت می کند. حالت زامبی مانند نگاه خیره ی ونچرا زمانی که در خیابان های خالی پرسه می زند و به کارخانه ی قدیمی خود باز می گردد حالت وهم آلود مداومی دارد که «پولِ اسب» را به قلمروی فیلم های وحشت اکسپرسیونیستی می برد. با این وجود بر خلاف چهارچوب دلتنگ کننده ی فیلم، «پولِ اسب» زمانی که ونچرا با خانواده و دوستان قدیمی خود روبرو می شود که در چند مورد در حال خواندن آوازهایی مربوط به زمان گذشته ی خود هستند، سرشار از حس زندگی می شود.
7. آبی به کارگردانی درک جارمان
فیلم به بیان تجربیات کارگردان فیلم "درک جارمان" از مواجه با بیماری "ایدز" می پردازد. درک جارمن متولد؛ ۳۱ ژانویهٔ ۱۹۴۲– ۱۹ فوریه ۱۹۹۴) کارگردان، طراح صحنه، فیلمنامهنویس و هنرمند اهل بریتانیا بود. وی بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۴ میلادی فعالیت میکرد. از فیلمهای او میتوان به آبی، سباستین، مرثیه جنگ، باغ، ویتگنشتاین، کاراواجو، طوفان، ادوارد دوم، سرور و آریا اشاره کرد. او در ۵۲ سالگی بهدلیل بیماری ایدز در لندن از دنیا رفت.
8. تتسوئو: مرد آهنین به کارگردانی شینیا تسوکاموتو
تتسوئو: مرد آهنین (Tetsuo: The Iron Man) عنوان یک فیلم سایبرپانک ژاپنی به کارگردانی شینیا تسوکاموتو است که در سال ۱۹۸۹ منتشر شد. این فیلم تسوکاموتو را در جهان شناساند و طرفداران کالت وی را بوجود آورد. داستان فیلم درباره مردی عجیب است که علاقه زیادی به چسباندن اشیا فلزی به بدن خود دارد، توسط یک ژاپنی مورد ضرب و شتم قرار گرفته و احتمالا کشته می شود. مرد ژاپنی متوجه می شود که او نیز به آرامی دچار همان بیماری شده است.
9. تسخیر به کارگردانی آنژی ژووافسکی
تسخیر (Possession) یک فیلم در سبک ترسناک است که در سال ۱۹۸۱ منتشر شد. از بازیگران آن میتوان به ایزابل آجانی، سام نیل، و هاینتس بننت اشاره کرد. مارک شخصیت فیلم به خانه اش برمی گردد و خانه اش را در هرج و مرج می بیند همسرش می خواهد طلاق بگیرد و با کس دیگری ازدواج کند با هم دعوا می کنند و مارک به حدی شکننده می شود و دست به کارهایی غیرقابل پیش بینی می زند شخصیت آنا ایزابل آجانی در فیلم شخصیتی خنگ و پرت و ناراضی از همه چیز است که به ناامیدی مارک دامن می زند. مارک در ابتدا حافظه اش را ار دست می دهد و دچار وسواس فکری شده که منتهی به بحران کامل هویت در او می شود و تبدیل به موجودی خطرناک و وحشی می شود.
10. به درازای شب به کارگردانی شانتال آکرمن
به درازای شب یا سراسر شب (به فرانسوی: Toute une nuit) فیلمی درام به کارگردانی شانتال آکرمن محصول مشترک فرانسه و بلژیک است که سال ۱۹۸۲ منتشر شد. از بازیگران آن میتوان به اورور کلمان، کریستین کوئندی، فرانسوا بوکلر و چکی کاریو اشاره کرد. سراسر شب در سال ۲۰۱۶ برای جشن سیسالگی جایزه تدی در شصت و ششمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین نمایش داده شد.
تهیه و تنظیم: عادل متکلمی آذر