سه شنبه, 03 اسفند 1395 23:34

نگاهی به فیلم "فلش دنس" به بهانه جنجالی که "ادل" در گرمی به پا کرد

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(9 رای‌ها)
نگاهی به فیلم "فلش دنس" به بهانه جنجالی که "ادل" در گرمی به پا کرد نگاهی به فیلم "فلش دنس" به بهانه جنجالی که "ادل" در گرمی به پا کرد

هما گویا (سی و یک نما) - لزومی ندارد که یک فیلم بهترین باشد تا بهترین تاثیر را روی مخاطب بگذارد. فیلم "فلش دنس" (1983) هم یک فیلم استثنائی حتی در کارنامه ی "آدریان لین" نیست اما برای من یکی از محبوب ترین فیلم هائی است که در نوجوانی و زمان اوج رونق فیلم های موزیکال به سبک جدید دیدم و هنوز هم از تماشای آن لذت مضاعفی می برم.

 

فکر می کنم در این احساس با خیلی ها شریک باشم. یقینا این همدلی پیش از آنکه ترانه ی پایانی فیلم فلش دنس (Flashdance) به عنوان یکی از صد ترانه ماندگار فیلم های سینمائی در کنار ترانه ی فیلم هائی چون داستان وست سایت، آوای موسیقی (اشک ها و لبخندها) یا تایتانیک قرار بگیرد هم اتفاق افتاده بوده و حالا هم در مراسم گرمی 2017 به نظر می رسد مورد جنجالی دوباره خواندن "آدل" به یاد "جورج مایکل" در شبی که بیشتر جوایز را در آغوش کشیده بود، نیم نگاهی به سکانس پایانی همین فیلم داشته و اتفاق خوبی است.

photo_2017-02-22_00-48-18.jpg

آدریان لین با فیلم بدون ستاره های معروفش "فلش دنس" (1983) با بازی "جنیفر بیلز" و "مایکل نوری" (بازیگر دورگه ایرانی-امریکائی) قدم بلندی برداشت تا جائی که این فیلم دو رشته ی بهترین فیلمبرداری و بهترین تدوین که به واقع شایسته ی آن بود نامزد اسکار شد واگر رقیبی چون جنگ ستارگان نداشت چه بسا در تدوین یا فیلمبرداری به این جوایز هم می رسید.ضمن اینکه ترانه ی این فیلم توانست علاوه بر اسکار، جوایز متعددی به دست بیاورد و آلبوم فلش دنس با پنج ترک به یکی از پرفروشترین آلبوم های دهه ی پر رونق هشتاد بدل شد و خیلی ها بر این باور بودند که جنیفر بیلز استحقاق نامزدی اسکار برای این فیلم را داشت.این فیلم صد و بیست برابر مخارج ساختش فروش کرد و پس از آن این آدریان لین گر چه تعداد فیلم هائی که ساخته به اندازه ی دو دست هم نیست اما بیشتر فیلم های او با نگاه گستاخانه و روانکاوانه ای که به روابط زن و مرد دارد از مشهورترین و پرفروش ترین فیلم ها محسوب می شوند. فیلم هائی نظیر " نه و یک دوم هفته"، "پیشنهاد بی شرمانه" و یا "بی وفا ".

photo_2017-02-21_23-32-27.jpg

در مراسم گرمی 2017 ملکه ی این مراسم ، "ادل" به یاد "جورج مایکل" خواننده ای که چندی پیش درگذشت ، ترانه ای اجرا می کرد که در حین آن (کارگردانی شده و یا اتفاقی) دچار اشتباه شد و به همین خاطر ترانه را دوباره و از نو خواند و این اتفاق نه تنها بسیار توجه جلب کرد بلکه مورد تحسین فراوان نیز قرار گرفت و منتقدین رسانه ها را نیز به وجد آورد.

بر می گردیم به فیلم "فلش دنس" و داستانش.

photo_2017-02-21_23-32-39.jpg

الکساندا که همه او را الکس صدا می کنند یک دختر تنها و مهاجر هجده ساله است که با سگش در شرایطی سخت زندگی می کند. او کارگر جوشکاری کارخانه فولاد است که شغلی سخت و کاملا مردانه به حساب می آید. او تمام کمبودهای زندگیش را در "رقصیدن" خلاصه می کند و رسیدن به آرزوهایش را در آن می بیند و سخت برای بهتر رقصیدن تلاش می کند. نوعی رقص (فلش دنس) که هنوز چندان شناخته شده نیست و جایگاه خاصی از نظر آکادمیک ندارد و بیشتر متخصصان این حرفه، آن را مناسب با کلوپ ها می دانند.

photo_2017-02-21_23-32-06.jpg

الکس با تلفیق این رقص با باله و آیروبیک ظرافت و هارمونی خاصی به آن داده که آرزو می کند بتواند در آکادمی معروف پنسیلوانیا آن را به اثبات برساند و بتواند در آنجا آموزش ببیند. او حالا درگیر یک رابطه عاشقانه هم شده است. سر کارگری که سعی می کند تا در میان تمام سختی های روزمرگی به او امید بدهد تا در نیمه راه خسته نشود و از طرفی گاه خود او موجب سر خوردگی او می شود.

photo_2017-02-21_23-32-19.jpg

دوست و خواهر خوانده الکس نیز یک رقصنده ی کم نظیر است که در زمینه ی رقص روی یخ (پاتیناژ) می خواهد به آرزویش که شبیه به خواسته های الکس است برسد. این دو در کنار کار، مرتب در حال تمرین سخت هستند و روزی فرا می رسد که دوست الکس باید در یک مسابقه خودش را ثابت کند. او روی استیج یخ زده می رود و با ترانه ی زیبا و معروف "لویا" به زیبائی رقصش را آغاز می کند اما در یک لحظه به زمین می افتد. روحی اش را از دست می دهد تا جائی که حتی نمی تواند برای خارج شدن از صحنه بایستد و با کمک دیگران در حالی که به شدت خودش را باخته صحنه را ترک می کند.

photo_2017-02-21_23-32-24.jpg

پس از چند سکانس از فیلم ، در کلوپ شبانه ای او را می بینیم که برهنه جلوی مردان به طرز جلف و سبکی می رقصد و پول می گیرد و در واقع روسپی شده است.دیدن او در چنین شرایطی به شدت روی الکس تاثیر بد می گذارد. اما باید به خودش بیاید.

حالا نوبت به الکس رسیده. او برای نمایش رقص خود به آکادمی می رود. وارد اتاق می شود. فضا سازی مناسب و میزانسن دقیق با طراحی نور در فضائی تاریک که روشنی روز از لا به لای پنجره روی سطح، سایه روشن می اندازد همراه با چهره های خشک و وارفته ی هیئت ژوری ما را هم تحت تاثیر قرار می دهد و کاملا با او حس همذات پنداری داریم. صفحه را روی گرامافون می گذارد. صفحه در نمائی بسته می چرخد و سوزن روی آن قرار می گیرد. موسیقی کم نظیر ترانه برنده اسکار فیلم (WHAT A FEELING) شروع می شود. الکس شروع به رقصیدن می کند و در اولین چرخش به زمین می افتد اما... مصمم بلند می شود و دوباره نمای بسته از چرخش صفحه ی گرامافون و سوزنی که انگار حس بیننده را خراش می دهد. این بار الکس به خوبی می رقصد و فیلمبرداری ، نورپردازی و تدوین در این سکانس به همراه موسیقی همه چیز را مهیا می کند تا رقص زیبای او را زیباتر هم ببینیم.

photo_2017-02-22_00-39-54.jpg

توجه هیئت ژوری جلب می شود و ترانه همچنان نجوا می کند که این سکانس در سکانسی دیگرمی پیوندد و در آن حل می شود. درست مثل حل شدن یک پلان در یک سکانس. در فضای باز پایانی نامزدش را می بیند که با دسته گل سرخ به همراه سگش (با روبان قرمزی که به گردنش بسته) از او استقبال می کند و فیلم با آخرین زمزمه های ترانه به هر مخاطب و با هر هدفی ، انگیزه ی تلاش می دهد و تمام می شود.

photo_2017-02-21_23-32-35.jpg

اگر به فیلم های موزیکال علاقمندید، تماشای این فیلم را از دست ندهید.

 

دیدگاه‌ها  

+2 #4 Alireza 1402-03-27 05:16
حالا در آستانه ۷۰ سالگی هنوز هم ازین فیلم و این آهنگ انرژی مضاعف و خوبی برای عبور از مشکلات میگیرم.
نقل قول کردن
+3 #3 Payam 1401-12-13 10:12
درود بر شما.
چقدر زیبا نوشتید.واقعا هم همینطوره.منهم هم دوره شما هستم و این فیلم رو هنوز میبینم.فیلمهای فوتلوس و درتی دنسینگ هم خوب سر و صدا کردند اما فیلم فلش دنس با آهنگهای زیباش، یه چیز دیگه هست.
نسلی سوخته تر از نسل ما وجود نداره.جوانی و آرزوهامون سوخت رفت پی کارش و ما ماندیم با غم حسرت عمری که به فنا رفت.
نقل قول کردن
+1 #2 شکوفه 1399-11-16 02:00
تا جایی که میدونم مایکل نوری واشنگتن دی.سی اومده دنیا و پدرش بغدادیه و از عراق مهاجرت کرده بوده پس اینکه زدین ایرانی اشتباهه
نقل قول کردن
+2 #1 MEHRDAD 1399-10-09 18:07
من اين فيلم همون سال 83 ديدم فوق العاده بود و هنوزم به ترك هاي موسيقي اون گوش مي كنم هم فيلمش هم كارگرداني آدرين لين دوست داشتني و هم ترك هاي موسيقي عاليش برام جذابه روي گوشيم اكثر ترك هاشو دارم و گوش مي دم در ضمن فكر كنم پرفروشترين فيلم سال ژاپن هم شد در همون سال 83
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید