مصطفی كمال پورتراب آهنگساز برجسته صبح دوم تیرماه در سن 92 سالگی از دنیا رفت. یكی از نزدیكان این استاد موسیقی این خبر را تأیید كرده و گفت: ایشان بر اثر ایست قلبی از دنیا رخت بست.
مصطفی کمال پورتراب متولد ۱۳۰۳از استادان تئوری موسیقی و از اعضای هیئت مؤسس و نایبرئیس شورای عالی خانهٔ موسیقی ایران بود.
پورتراب از ۱۳۲۴تدریس موسیقی را آغاز کرد. وی در سال ۱۳۴۰سرپرستی یکی از ارکسترهای وزارت فرهنگ و هنر ایران را به عهده گرفت. همچنین در فاصله ۱۳۵۰تا ۱۳۵۲مدیر هنرستان موسیقی ایران شد.
بعد از انقلاب ۱۳۵۷در ایران، پورتراب به فراگیری هارمونی و کنترپوان به صورت خصوصی ادامه داد و پس از گذشت چند سال، به عنوان استاد دانشکده موسیقی دانشگاه هنر و دانشگاه آزاد نیز به صورت رسمی در این زمینه تدریس کرد.
پورتراب چندین قطعه موسیقی خلق کرده و چند کتاب نیز نوشت یا ترجمه کرد. یکی از پرفروشترین آثار او کتابی به نام "تئوری موسیقی" است که تا سال ۱۳۹۱به چاپ چهل و هشتم رسید. وی در سال ۱۳۸۷به عنوان چهره ماندگار موسیقی ایران انتخاب شد.
از دیگر تالیفات این موسیقیدان میتوان به "مقدمهای بر مبانی آهنگسازی" و "آهنگهای برگزیده برای پیانو" اشاره کرد
همچنین او در زمینه ترجمه آثاری چون "کنترپوان بهزبان ساده"، نوشتهٔ اچ. سی. آل. استاک، "تجزیه و تحلیل موسیقی برای جوانان"، نوشتهٔ لئونارد برنستاین، "هارمونی بر روی شستیهای پیانو"، نوشتهٔ کارل پدرن، "تکالیف و حل مسائلتئوری موسیقی و تعلیم خط و خوشنویسی"، نوشتهٔ اتوره پوتسولی، "آموزش کنتر پوان مدال (مقامی)"، نوشتهٔ مارسل دوپر، "هارمونی کلاسیک"، نوشتهٔ سی. اچ. کیتسون، "موسیقی مدرن"، نوشتهٔ موریس لورو، "موتسارت"، نوشتهٔ یان مک لین، "زندگی پراضطراب چایکوفسکی"، نوشتهٔ هربرت ولستوک، "هانون"، نوشتهٔ شارل لویی، "هارمونی مدرن (توضیح و کاربرد آن)"، نوشتهٔ ایگلفیلد هال و "هماهنگی علمی و عملی"، نوشتهٔ هانری سارلی را منتشر کرد.
یادداشت شهرداد روحانی در فراق استاد مصطفى كمال پورتراب
در یادداشت شهرداد روحانی که به صورت اختصاصی در اختیار مهر قرار گرفته، آمده است:
«امروز من يک دوست، همكار، استاد و انسان بزرگ و نازنينى را از دست دادم و هنوز باورم نمی شود كه ایشان ديگر در بين ما نيستند اما از طرفى خوشحالم كه در ٦ ماه گذشته ساعت هاى زيادى را با استاد پورتراب گذراندم.
به خاطر دارم در جشنواره فجر سال گذشته قطعه «كاپريس ايرانى» براى سازهاى زهى اثر استادم را رهبرى كردم و ایشان بعد از اجراى اثرش يادداشت بسيار زيبايى براى من در صفحه اول پارتيتور نوشت. ضمن اینکه این هنرمند عزیز و ارزشمند ماه گذشته نیز در چندين مراسم مختلف كه براى تولد من گرفته شده بود شركت كرد به من افتخار داد و چندين بار قطعه «تولدت مبارک» را با پيانو اجرا كرد و اين خود بهترين هديه تولد براى من بود.
استاد پورتراب هميشه دركنسرت هاى من حضور داشت. به خاطر دارم در آخرين كنسرتى كه ١٧ خرداد با اركستر سمفونيک تهران داشتم بعد از معرفى از وی خواهش كردم كه روی صحنه حضور پیدا کرده و قطعه اى را با پيانو اجرا كند و ایشان با مهارت فراوان قطعه اى سخت و زيبا را اجرا كرد به طوری که سالن مملو از جمعيت تالار وحدت را به ود آورد ... و اين آخرين اجراى زنده استاد پورتراب بود.
استاد مصطفى كمال پورتراب فقط يک موزيسين جهانى نبود، ايشان يک عالم، دانشمند و فيلسوف بزرگى بود كه با عزت زندگى كرد و با عزت هم از دنيا رفت.
من به سهم خودم اين ضايعه را به خانواده ايشان و همين طور خانواده موسيقى كشورم تسليت عرض می كنم.»
زمان و مکان مراسم تشییع پیکر زنده یاد پورتراب اعلام شد
مراسم تشییع پیکر زنده یاد مصطفی کمال پورتراب ساعت ۹صبح روز جمعه چهارم تیر ماه از مقابل تالار وحدت تهران به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) برگزار می شود.
سی و یک نما ضایعه درگذشت این معلم موسیقی را به خانواده و جامعه هنری کشور تسلیت میگوید.