مناظرهها همیشه جذابترین آیتم در دوران تبلیغات نامزدهای ریاست جمهوری در همهی دنیاست.
فوتبالهای یورو2024 را از کنداکتور برنامههایمان حذف کردیم و منتظر شدیم تا ساعت، بیست شود. در انتظارِ یک مناظرهی "بیست" .
اولین چیزی که در ذوقمان زد سه مجری مقدمهساز برنامه بودند با اجراهایی بسیار ضعیف، تکراری و شعاری و البته مشعوف از این تریبونی که بهدست آوردهاند.
مناظره شروع شد. عجب فضای دلگیری! رنگها ما را یاد دادگاه میانداخت. همه تیره و مایوس کننده و طراحی صحنه ....
طراحی صحنه که کلا مناظره را زیر سوال میبرد. مناظره یعنی رویارویی و به چالش کشیدن اما مدعوین حتی نمیتوانستند در چشم هم نگاه کنند. مبلهایی که صف کشیده بودند و نامزدها را هم به صف کرده بودند.
از چهرهی هر ۶ نامزد ریاست جمهوری هم میشد فهمید که آنها هم مثل ما و مخاطبین برنامه، از میزانسن و دکوپاژِ اولین مناظرهی انتخاباتی چهاردهمین دورهی ریاستجمهوری رضایتی ندارند و البته از فرم و حالا باید قصه را در این بستر نامناسب، آنها روایت کنند، روایتی سر در گم.
مناظره انتخاباتی معنای خاص خودش را دارد و در نگاه اول تقابل و به چالش کشیدن رقبا و دفاع از برنامهی خود در مقابل آنها است که در برنامهی نخست این دوره از مناظرهها بیشتر به نظر میرسید که ۶ نفر در جلسهی پرسش و پاسخ برای گزینش و استخدام در اداره، دور هم جمع شدند و این نه در شان نامزد مقام اول اجرایی مملکت بود و نه در شان مردم.
مهندسی و اتاقفکری که این کارشناسان تئوریسین که خود در این سالها نتوانستند گرهای از اقتصادِ بیمارِ ما وا کنند به عنوان طراح سوال چه ویژگی خاصی جز اوج بیسلیقگی دارد؟ اتفاقی تکراری که در این چند روز شاهدش بودهایم و اتفاقا در آنجا جایگاه درست و رو در رویی داشتند.
و در نتیجه پاسخهایی ابتر به سوالهایی که در این چند روز بارها به آن پاسخ داده بودند و یا بداهه به آن پرداخته بودند، دیگر تکراری شده است، (آن هم در فضایی سرد و بیروح و محافظهکارانه که موجب شد با آمار خودِ تلویزیون در "برنامه زمانه" شبکه دو که بعد از مناظره پخش شد) و همچنین آماری که تلوبیون اعلام کرد، بعد از تنفس ۱۵ دقیقهای میان برنامه، پنجاه درصد از تماشاگران ریزش داشتهاند...
مناظرات انتخاباتی ریاست جمهوری حتی برای آنهایی که تصمیم به حضور در انتخابات را ندارند همیشه از پرطرفدارترین شاخههای ارائه و تبلیغات ریاست جمهوری محسوب میشدند که در این دوره با ضعیفترین برنامهریزی سازمان صدا و سیما مواجه شدهایم و ایکاش سازمان صدا و سیما این شجاعت را داشته باشد که ظرف همین دو سه روز تغییراتی در آن اعمال کند که یقینا برای اعتبار خودِ او هم تاثیر بسیاری خواهد داشت.
اجرای چنین مناظراتی گرچه باید با بیطرفی مجری برنامه همراه باشد اما این بیطرفی به منزلهی منفعل بودن مجری در حد یک وقت نگهدار نیست. وبه نظر میرسید تاکید بیش از اندازه در مورد رعایت حریم شخصی، احترام، عدم ورود به مباحث پشتپرده و اجتناب از توهین به افراد حاضر و غایب کلا همه را از جمله مجری به نوعی به ربات بدل کرده بود.
به هر حال هر چه بود و گذشت یک واقعیت غیر قابل انکار در مناظرهی دیشب وجود دارد که حتی کارگردان تلویزیون هم کارش را بلد نبود و دوربینها در بولد کردن تصاویر که در برنامهی زنده بسیار مهم و نیازمند ذوق و نگاه ویژه است هم در ثبت وقایع موفق نبودند. دیشب شبی شد که هیچکس را راضی نکرد حتی آن ۶ نفر.
هما گویا