یکشنبه, 22 آبان 1401 15:36

به بهانه درگذشت سوژه ایرانی فیلم "ترمینال" استیون اسپیلبرگ / هالیوود و سوژه‌های ایرانی

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)
به بهانه درگذشت سوژه ایرانی فیلم "ترمینال" استیون اسپیلبرگ / هالیوود و سوژه‌های ایرانی به بهانه درگذشت سوژه ایرانی فیلم "ترمینال" استیون اسپیلبرگ / هالیوود و سوژه‌های ایرانی

سی و یک نما - بعد از انقلاب اسلامی؛ ایران و ایرانی سوژه‌ی چند فیلم در هالیوود شدند، بعضی کاملا بی‌طرف از نگاه سیاسی مثل فیلم "ترمینال" استیون اسپیلبرگ که درگذشت سوژه اصلی این فیلم بهانه‌ای برای این مطلب است، بعضی تحریف شده با نگرش سیاسی مثل فیلم "بدون دخترم هرگز"، بعضی یک ملودرام تلخ اما واقعی از زندگی آنها که به اجبار از ایران گریختن مثل "خانه ای از شن و مه"، بعضی مهندسی شده و سفارشی مثل "آرگو" بن افلک که همه‌ی این فیلم‌ها در اسکار با موفقیتی در بیشتر اوقات قابل تردید رو به‌رو هستند. البته فیلم دیگری هم به نام "سنگسار ثریا.م" در این میان هست که به‌رقم تبلیغات بسیاری که پیرامون آن شد و بازیگر نقش اصلی آن شهره آغداشلو نامزد اسکار هم بود اما با  اقبالی رو به‌رو نبود کلا فیلمی هالیوودی محسوب نمی‌شود. 

و در نهایت فیلم ۳۰۰ و حرف و حدیث‌های پیرامون آن که مفصل‌تر است.

نکته‌ای که می‌شود به آن اشاره کرد اینکه بیشتر فیلم‌های با سوژه ایرانی از کتاب اقتباس شده‌اند.

در ادامه با این فیلم‌ها بیشتر آشنا خواهیم شد:

 The Terminal.jpg

فیلم ترمینال به کارگردانی استیون اسپیلبرگ

فیلم «ترمینال» به کارگردانی استیون اسپیلبرگ و نویسندگی اندرو نیکول و ساشا گرواسی محصول سال ۲۰۰۴ و با بازی تام هنکس و کاترین زیتا جونز، داستان مهران کریمی ناصری پناهنده ایرانی است که به علت گم شدن مدارک پناهندگی خود از سال ۱۹۸۸ تا سال ۲۰۰۶ در ترمینال یکی از فرودگاه‌های نزدیک پاریس زندگی می‌کرد الهام گرفته شده‌است و ۲۵۰ هزار دلار به وی بدین خاطر پرداخت گردید.

در فیلم اسامی افراد و کشورها تغییر کرده اند و فیلم داستان مردیست که از کشوری به نام کارکوزیا به فرودگاه بین‌المللی جان اف کندی آمده‌است و به دلیل کودتا در کشورش توسط گروهی شبه نظامی اجازه ورود به آمریکا را پیدا نمی‌کند. در عین حال به علت وقوع انقلاب در کشورش امکان بازگشتش نیز وجود ندارد. هدف او از سفر به آمریکا تکمیل امضاهای هنرمندان جاز در عکس روزی عالی در هارلم است.

زندگی‌نامه مهران کریمی ناصری در سال ۲۰۰۴ به صورت کتابی به‌نام مرد ترمینال منتشر شد.

سوژه ایرانی فیلم «ترمینال» استیون اسپیلبرگ درگذشت


 Not Without My Daughter- 1991.jpg

فیلم بدون دخترم هرگز به کارگردانی برایان گیلبرت

فیلم «بدون دخترم هرگز» (Not without my daughter) بر اساس کتاب بدون دخترم هرگز نوشتهٔ بتی محمودی (همسر بزرگ محمودی) و به کارگردانی برایان گیلبرت محصول ۱۹۹۱ (۱۳۷۰) آمریکا است. این فیلم در اورشلیم اسرائیل، آنکارا و آتلانتا فیلمبرداری شده‌است.

مهتاب (دختر بتی و سیدبزرگ محمودی) که اکنون در آمریکاست ۳۰ ساله‌است و پدرش از ۲۵ سال پیش با وجود تلاش بسیار، هیچ خبری از وی در دست ندارد. (مودی) پزشکی است که سال‌های زیادی را از وطن دور بوده و به همراه همسر امریکاییش بتی و دخترش مهتاب در میشیگان زندگی می‌کند.

در این فیلم سالی فیلد، آلفرد مولینا، فرزانه تأییدی، روشن ست، ژرژ کورافاس و سارا بادل بازی کرده‌اند.

در پاسخ به فیلم «بدون دخترم هرگز»، یک مستند فنلاندی با عنوان بدون دخترم توسط کارگردان الکسیس کوروس ساخته شد. این مستند براساس مصاحبه‌هایی با دکتر محمودی در مورد زندگی وی در ایران و تلاش‌های او برای تماس با دخترش مهتاب ساخته شده‌است. کوروس گفت که نیت این مستند نود دقیقه‌ای «نشان دادن دروغ‌های موجود در فیلم آمریکایی و ارائهٔ داستان واقعی بود».


 House of Sand and Fog 2003 copy.jpg

فیلم خانه‌ای از شن و مه به کارگردانی وادیم پرلمان

خانه‌ای از شن و مه محصول سال ۲۰۰۳ کمپانی دریم‌ورکز در هالیوود است. نقش‌آفرینان اصلی این فیلم بن کینگزلی، جنیفر کانلی، ران الدارد و شهره آغداشلو هستند.

فیلم بر اساس داستانی از Andre Dubus III، نویسنده آمریکایی ساخته شده‌است. این فیلم نخستین فیلم وادیم پرلمان، کارگردان اوکراینی-آمریکایی است.

داستان در اوایل دهه ۹۰ میلادی صورت می‌گیرد. امیر مسعود بهرانی (به بازیگری بن کینگزلی) یک سرهنگ نیروی هوایی شاهنشاهی ایران در پی انقلاب ۱۳۵۷ همراه با همسرش نادیا (به بازیگری شهره آغداشلو) و پسر نوجوانش اسماعیل به آمریکا کوچ می‌کند و در سانفرانسیسکو ناگزیر می‌شود برای ادامه زندگی به سبک اشرافی گذشته‌اش به کارهای سخت روی آورد. وی با دیدن آگهی حراج یک خانه در نزدیکی ساحل، به خرید خانه‌ای کوچک و دنج مبادرت می‌کند که از سوی شهرستان آن ناحیه به حراج گذاشته شده بوده. ساکن اصلی آن خانه زنی جوان و افسرده بنام کاترین (بازیگری جنیفر کانلی) است که همسرش او را ترک کرده و خانه از پدرش به او رسیده‌است. اما کاترین به دلیل عدم توجه به پرداخت مالیات‌های سالیانهٔ به شهرستان، خانه را از دست داده، و اکنون بهرانی‌ها ساکن آن‌اند. کاترین و خانواده سرهنگ بهرانی در واقع بدون آنکه هیچ‌یک تقصیری داشته باشند در تلاش برای تصاحب آن خانه، با هم در تقابل قرار می‌گیرند.

فیلم به دلیل نقش آفرینی شهره آغداشلو در جامعه ایرانی بسیار مطرح شد. آغداشلو برای بازی در فیلم نامزد دریافت جایزه اسکار برای نقش دوم زن شد. هم چنین یکی از خوانندگان مطرح ایرانی در لس آنجلس اندی مددیان یکی از ترانه‌هایش به نام سلام عاشقونه را در این فیلم اجرا کرده‌است.


 AFI21_ARGO_Social-Assets_B_v1_Announce.jpg

فیلم آرگو به کارگردانی بن افلک

آرگو (Argo) به کارگردانی بن افلک محصول سال ۲۰۱۲ است. داستان این فیلم دربارهٔ وقایع بحران گروگان‌گیری در سفارت ایالات متحده آمریکا در تهران است، که در آن، ۶ دیپلمات آمریکایی توانستند از منزل سفیر کانادا در تهران به خارج از ایران بگریزند. در این فیلم بازیگرانی چون بن افلک، آلن آرکین، برایان کرانستون و امید ابطحی به نقش‌آفرینی می‌پردازند. تهیه‌کنندگان این فیلم بن افلک، جرج کلونی و گرانت هسلو هستند.

آرگو نامزد هفت جایزهٔ مختلف در هشتاد و پنجمین دوره جوایز اسکار بود و در نهایت سه اسکار بهترین فیلم، بهترین فیلمنامهٔ اقتباسی و بهترین تدوین را کسب کرد. این نخستین‌بار از سال ۱۹۸۹ و برنده‌شدن رانندگی برای خانم دیزی بود که فیلمی بدون نامزدی برای عنوان بهترین کارگردانی، برندهٔ اسکار بهترین فیلم می‌شد. آرگو نامزد پنج جایزه گلدن گلوب شد که دو جایزه (بهترین فیلم درام و بهترین کارگردانی) را از آن خود کرد؛ آرگو همچنین برنده جایزه بهترین فیلم از طرف انجمن تهیه کنندگان آمریکا شد. این فیلم با ۹۳٪ امتیاز بالایی را با رای کاربران سایت راتن تومیتوز به‌دست آورد. آرگو همچنین جایزه‌های بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و تدوین را از مراسم بفتا به‌دست آورد.


 the stoning of soraya m.jpg

فیلم سنگسار ثریا.م به کارگردانی سیروس نورسته

سنگسار ثریا م. درامی محصول سال ۲۰۰۸ آمریکا نخستین تجربه کارگردانی سیروس نورسته است که این فیلم براساس رمانی به همین نام (سنگسار ثریا م) (۱۹۹۴) نوشته فریدون صاحب جمع در مورد سنگسار شدن ثریا منوچهری، ساخته شده که داستان آن در ۱۹۸۶ و در راستای نقض حقوق بشر و سنگسار در ایران اتفاق می‌افتد.

شهره آغداشلو در نقش زهرا و جیم (جیمز) کاویزل -بازیگر فیلم‌های خط باریک قرمز (ترنس مالیک) و مصائب مسیح (مل گیبسون)- در نقش خبرنگار فرانسوی ظاهر شده‌اند. تهیه‌کننده این فیلم، کمپانی «ام‌پاورپیکچرز» است.

نورسته در مصاحبه‌ای گفت فیلم سنگسار ثریا میم را در منطقه خاورمیانه ساخته، اما به کشور آن اشاره‌ای نکرد. به گفته آغداشلو فیلم در اردن فیلمبرداری شده‌است. پرویز صیاد، ویدا قهرمانی، نوید نگهبان، علی پورتاش و محمد یزدانی نیز در این فیلم بازی دارند. نقش ثریا را نیز مژان مارنو ایفا می‌کند. دیالوگ‌های سنگسار ثریا میم بیشتر به زبان فارسی است و فیلم با زیرنویس انگلیسی پخش جهانی شده است.


 300 2006 copy.jpg

فیلم ۳۰۰ به کارگردانی زک اسنایدر

۳۰۰ درام تاریخی حماسی به کارگردانی زک اسنایدر است که در سال ۲۰۰۶ اکران شد. این فیلم بر اساس مجموعه کمیکی به همین نام ساخته شده‌است. این سری کمیک در سال ۱۹۹۸ توسط فرانک میلر و لین ورلی خلق شد. فیلم یک دید تخیلی از داستان نبرد ترموپیل که بین سپاه هخامنشی و شهرهای یونان رخ داد را روایت می‌کند.

محور اصلی داستان حول لئونیداس (جرارد باتلر) می‌چرخد که ۳۰۰ اسپارتی را در نبردی علیه خشایارشا (رودریگو سانتورو) و ارتش عظیم سیصد هزار نفری‌اش رهبری کرد. در زمانی که جنگ به اوج می‌رسد گورگو (لینا هیدی)، همسر لئونیداس به حمایت شوهرش در اسپارت می‌پردازد. داستان توسط یک سرباز اسپارتی به نام دیلیوس (دیوید ونهام) روایت می‌شود. در طول فیلم موجودات تخیلی مختلفی معرفی می‌شوند که ژانر فیلم را به سمت تاریخی تخیلی سوق می‌دهند. طبق منابع تاریخی این سیصد نفر تنها دوروز توان مقاومت داشتند و طی این حمله آتن سقوط کرده و مستعمره ایران گردید ۳۰۰ در ۹ مارس ۲۰۰۷ در ایالات متحدهٔ آمریکا بر پردهٔ سینماها رفت و در ۳۱ ژولای ۲۰۰۷ بر روی دی‌وی‌دی، دیسک بلو-ری و اچ‌دی دی‌وی‌دی منتشر شد. فیلم از لحاظ جلوه‌های ویژه نظرات متعدد و عموماً مثبتی را به خود جلب کرد اما از لحاظ تصویر گری واقعیت، شخصیت سازی‌های دروغین و نمایش چهرهٔ ایرانیان انتقادات زیادی به آن وارد شد؛ به طوری که عده‌ای این فیلم را نژاد پرستانه نامیدند. اما فیلم در باکس آفیس به موفقیت چشمگیری دست یافت. به طوری که فروش جهانی آن به ۴۵۶ میلیون دلار رسید و فروش آغازین فیلم در باکس آفیس، بیست و چهارمین فیلم پرفروش در روزهای ابتدایی، در تاریخ سینمای آمریکاست.

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید