سه شنبه, 11 شهریور 1393 23:59

"بالیوود" فیلم خوب هم می سازد / نگاهی به فیلم تحسین شده "دوداس" محصول 2002 هندوستان

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(10 رای‌ها)

هما گویا (سی و یک نما)- چند سال پیش، وقتی یکی از دوستان تصویر بردارم به من پیشنهاد داد که فیلم هندی "دوداس" را ببینم، می دانستم که حتمن چیزی در این فیلم هست که یک تصویربردار حرفه ای آن را پشنهاد میدهد .به همین خاطر ،من هم فیلم را دیدم و از درام ، تصویر ،موسیقی و ... آن بسیار لذت بردم و شاهد بازی هائی شدم که اصلن انتظارش را نداشتم و بعد از آن...من هم این فیلم را بارها به دیگران پیشنهاد داده ام و حالا که دوباره از این فیلم تقدیر شده، فرصت را غنیمت می دانم تا شما را نیز به دیدن آن دعوت کنم.

دوداس فیلمی در ژانر ملودرام و محصول سال ۲۰۰۲هندوستان است. بازیگران مطرح سینمای هند یعنی "شاهرخ خان" و "آیشواریا رای" سوپر استارهای اخیر و همچنین "مدوری دیکسیت" سوپر استار یک دهه قبل از این دو (که حالا یک شهروند آمریکائی و همسر یک پزشک  است و کمتر نقش آفرینی می کند) در این  فیلم حضور دارند.

"دوداس" داستان پسری از یک خانوادهٔ ثروتمند هندی است که در رشته ی وکالت از دانشگاه انگلستان فارغ التحصیل شده و بعد از ده سال به زادگاهش برگشته تا با دختر مورد علاقه اش "پارو" که از کودکی عاشق هم بودندازدواج کند. طبق رسوم آن شهر (روستا) پدر و مادر دختر به خانواده ی پسر پیشنهاد این وصلت را می دهند اما مادر دوداس با این ازدواج مخالف است زیرا خانوادهٔ پارو را در سطح خانوادهٔ خود نمی‌داند. از طرفی خانواده پارو هم تصمیم می گیرند تا دخترشان را به همسری مرد متمول تری که خواستگار اوست دربیاورند تا به این ترتیب جواب تحقیر خانواده دوداس را بدهند.پارو به خاطر تهمتی که پدر دوداس به وی می‌زند، دل از عشق دیرینش می‌ کند و قبول می کند با مردی متمول ازدواج می‌کند.دوداس زمانی با پارو روبرو می شود که او ازدواج کرده و مسبب این اتفاق را سهل انگاری و کوتاهی دوداس می داند و از او می خواهد که هرگز، غیر از زمان مرگش به دیدار او نیاید. دوداس طاقت این اتفاق را ندارد و به افسردگی دچار می شود و از این رو  به خوردن شراب روی می‌آورد و آنقدر در این امر زیاده روی می‌کند که جانش به خطر می افتد. خانواده دوداس ، پسرشان را که به پایتخت رفته در حال نابودی می بینند و از دوست خوشگذرانش "چونی لال" می خواهند تا تدبیری کند و دوداس را از این بحران بیرون بیاورد.

در شهر زن رقصنده ی زیبائی به نام "چاندرا موکی" زندگی می کند که گفته می شود هیچ مردی نمی تواند در برابر او تاب بیاورد . چونی لال از چاندرا موکی می خواهد تا دوداس را به سمت خود بکشد.

دوداس در محفل آن زن به نوش‌خوارگی بیشتری روی می‌آورد و در این میان چاندراموکی با بازی بی نظیر "مدوری دیکسیت" به شدت دلبستة دوداس می‌شود. نا امیدی از یک سو و بیماری ناشی از نوشیدن‌های پی‌در‌پی سلامتی دوداس را به خطر می‌اندازد.چاندرا موکی از همه ی زندگی اش برای دوداس می گذرد و هر کاری برای نجات دوداس می کند اما هر کاری که می کند نمی تواند جای پارو را در قلب دوداس بگیرد.

حال دوداس روز به روز بدتر می شود و زمانی که می فهمد به آخر راه رسیده ، تصمیم می‌گیرد به عهدی که با پارو بسته عمل کند و هنگام مرگ بار دیگر او را ببیند. در شبی سرد و تاریک دوداس جلوی خانة پارو در حال مرگ است و پارو که از حضور او جلوی خانه باخبر شده به سوی او می‌رود اما اعضای خانواده مانع دیدار آن دو می شوند و دوداس پیش از اینکه پارو را ببیند میمیرد در حالی که زندگی دو زن را هم نابود کرده است.

این فیلم یکی از یازده فیلمی است که از روی رمان دوداس نوشته "چاترجی" در سال 1914 ساخته شده که یقینن بهترین اقتباس و پرخرج ترین آن هاست. چاترجی این رمان را در چهل سالگی و در اوج دوران نویسندگی خودش نوشته است و اثری در حد رومئو و ژولیت یا لیلی و مجنون ما محسوب شده و مورد علاقه ی هندی هاست.

"سانجی لیلا بهانسالی" کارگردان دوداس 2002 را باید یکی از بهترین کارگردانان سینمای حال حاضر هند دانست. او نخستین فیلمش «خاموشی» را درباره ناشنوایان ساخت. در گام بعدی سراغ فیلم «من به تو دل داده‌ام، محبوبم» می‌رود که اقتباسی امروزین از فیلم "سنگام" راج کاپور است. سپس نوع تکنیک کارش را تغییر می‌دهد و سراغ صحنه‌پردازی‌های باشکوه می‌رود. در  فیلم دوداس رنگ، طراحی صحنه و لباس، ‌حرکت دوربین و میزانسن‌ها فوق العاده است.  او در مقام کارگردان توانسته تا با هدایت عوامل و حتی بازی بازیگران، برداشت شخصی خود از داستان را ارائه دهد. او در دوداس این کمال‌گرایی را به حد اعلا می‌رساند.

نسخه‌ای که "بهانسالی" بر اساس رمان "چاتر‌جی" ساخته‌؛ اثری استیلیزه است و این در تحلیل فیلم بایستی مد‌نظر قرار گیرد. روایت فیلم از دو قسمت تشکیل می شود . قسمت اول که ساده است و دیده شده. بخصوص در سینمای هند و عشق ناکام دو جوان .

فیلم در واقع در بخش دوم به رابطة چاندراموکی و دوداس می‌پردازد و از اینجا به بعد فوق العاده است.  در این بخش سکانس های ماندنی هست که کم کم عشق این زن روسپی را به عشقی معنوی و به دور از نیاز های مادی بدل می کند و از یک زن بد نام ، یک زن قابل احترام و متفاوت به تصویر می کشد.کسی که حتا جایگاه نشستن دوداس را به یک عبادتگاه تبدیل کرده و انقدر عاشق است که حاضر است از او بگذرد، او را به پارو برساند اما کاری کند تا او زنده بماند.

دوداس نامزد جایزه ی "بافتا" و چند جشنواره معتبر دنیا برای بهترین فیلم خارجی زبان در سال 2002 بود و خیلی از منتقدین در گمانه زنی های آن سال ، دوداس را شانس اصلی جایزه ی اسکار می دانستند.

"مجله تایم" این فیلم را بهترین فیلم سال 2002 معرفی کرده است.

این فیلم برنده جایزه بهترین فیلم خارجی FILM FARE AWORD  شد.

در سال 2010 از طرف مجله "امپایر" رتبه 74 را به عنوان یکی از صد فیلم برتر جهان به دست آورد و بازی هرسه بازیگر اصلی این فیلم بارها ستوده شد. دوداس جوایز زیادی در داخل هند دریافت کرد و هنوز هم یکی از پرخرج ترین و پرفروش ترین فیلم های هند محسوب می شود. امسال نیز بار دیگر این فیلم مورد تحسین منتقدین داخلی وخارجی قرارگرفت.

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید