دوشنبه, 21 مهر 1393 16:17

نقدی بر فیلم سینمایی پسران جرسی (Jersey Boys) آخرین ساخته کلینت ایستوود

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
نقدی بر فیلم سینمایی پسران جرسی (Jersey Boys) آخرین ساخته کلینت ایستوود نقدی بر فیلم سینمایی پسران جرسی (Jersey Boys) آخرین ساخته کلینت ایستوود

عادل متکلمی آذر (سی و یک نما) – جدیدترین فیلم کلینت ایستوود چندان فیلم ایستوودی نیست و با فیلم های استادانه او فاصله دارد اما قطعه های موسیقی اجراشده در آن به رغم کم بودن بسیار خوب هستند.

فیلم موزیکال و زندگی نامه ای "پسران جرسی" که از زندگی فرانکی والی خواننده اصلی گروه موسیقی "چهارفصل" ساخته شده فیلمی آرام و کند است و از انرژی خاص فیلم های ایستوود خبری نیست. مسلما این فیلم از آثار ماندگار و موفق کارگردان کهنه کار سینمای هالیوود نیست اما کار ضعیفی هم در کارنامه کارگردانش حساب نمی شود.

در سال 1951 در نیوجرسی تامی دویتو، نیکی دویتو و نیک مسی با هم یک گروه موسیقی تشکیل می دهند و در این بین فرانکی 16 ساله هم با آنها همراه می شود. یک شب بچه های گروه دست به سرقت از یک گاوصندوق می زنند و به همین خاطر توسط پلیس دستگیر می شوند. در دادگاه فرانکی آزاد می شود اما تامی به شش ماه زندان محکوم می شود. تامی بعد از آزادی دوباره به گروه ملحق می شود و فرانکی را به عنوان خواننده اصلی به گروه اضافه می کند و فرانکی نام هنری اش را فرانکی والی می گذارد. در یک اجرا فرانکی با زنی به نام مری دلگادو آشنا می شود و در مدت اندکی آنها با هم ازدواج می کنند. گروه که حالا نام چهار عاشق را دارد بعد از ترک نیکی دنبال یک ترانه نویس می گردد. جو پسای، دوست تامی، کسی را به او معرفی می کند که استعداد ترانه سرایی دارد، باب گوادیو، او را برای دیدن اجرای گروه دعوت می کنند و او همکاری با گروه را می پذیرد.

گروه برای جلب توجه چند کار را ضبط می کند تا اینکه یک روز در نیویورک سیتی با تهیه کننده ای به نام باب کرو قراردادی می بندند اما به زودی معلوم می شود که آنها تنها حق دارند به عنوان همخوان در قرارداد حضور داشته باشند. به همین خاطر کرو به آنها گوشزد می کند که گروه آنها هنوز تصویر و صدایی منحصر و خاص برای خودش ندارد با این گفته گروه نامش را به گروه چهار فصل تغییر می دهد و ترانه تازه گوادیو را ضبط می کنند. آهنگ جدیدشان با نام شری زود می گیرد و سروصدا به پا می کند که بعد از آنها ترانه های دختران بزرگ گریه نکنین و مثل یک مرد راه برو را ضبط می کنند. در این بین نورمن وکسمی ادعا می کند که تامی 150 هزار دلار به او بدهکار است. تامی مجبور می شود برای کار به لس آنجلس برود تا قرضش را بدهد. نیک به خاطر بی مسئولیتی تامی اعلام می کند که می خواهد گروه را ترک کند. گروه مجبور می شود به یک تور بروند پس به چند موزیسین نیاز دارند که آنها را استخدام می کنند در این اثنا فرانکی از همسرش می شنود که دخترش فرانسیس به مواد معتاد شده و خانه را ترک کرده، فرانکی دنبال دخترش می گردد و او را پیدا می کند و از اینکه نتوانسته پدر خوبی برای دخترش باشد ابراز تاسف می کند و از گوادیو می خواهد به دخترش خوانندگی یاد بدهد. چند سال می گذرد و گروه دهی تامی را صاف می کند که خبر می رسد دختر فرانکی به خاطر اوردوز مرده است. مری و فرانکی دخترشان را به خاک می سپارند و گوادیو ترانه جدیدی برای فرانکی می سازد و این آهنگ اولین کار انفرادی او می شود فرانکی در غم از دست دادن دخترش این آهنگ را اجرا می کند و با استقبال بی نظیری مواجه می شود.

hero_JerseyBoys-2014-1.jpg

وقتی قرار است زندگی و فعالیت های یک گروه موسیقی مشهور در قالب سینما نشان داده شود انتظار می رود که شاهد اجرای ترانه ها و آهنگ های بیشتری از آن گروه در طول فیلم باشیم که این خواسته هم در فیلم ایستوود برآورده نمی شود و تعداد کمی از آهنگ ها اجرا می شود که همانها هم نقطه قوت فیلم هستند و به جای آنها به داستان گویی های زاید و دراز کشیده می شود. داستان فیلم، داستان قدیمی و تکراری از فقر به اوج ثروت رسیدن و برعکس آن را روایت می کند که داستانی گلیشه ای است و فقط ارزش عمده فیلم در اجرای زیبای ترانه هایش می ماند. دیالوگ های فیلم به شدت طولانی و روند داستانی به کندی پیش می رود که همه اینها به فیلم لطمه می زنند. وقتی اجرای زیبای یک آهنگ به پایان می رسد تماشاگر لحظه شماری می کند تا آهنگ بعدی از بطن داستان خودش را نشان دهد اما این لحظه شماری خیلی طولانی می شود و با دیالوگ های نه چندان لازم معطل می گردد تا آن حس و حال زیبای آهنگ قبلی از یاد می رود.

به عنوان مثال صحنه های سرقت گاوصندوق با تمام جزییات، که بعضی اوقات خسته کننده به نظر می رسد، به تصویر کشیده می شود و چهار شخصیت فیلم شرح ماجرای سرقت را تعریف می کنند که باعث نمایش دادن صحنه های اضافی در فیلم می شود و وراجی ایستوود با اضافه کردن تصاویر بخش هایی که می توانست به شکل خلاصه گفته شوند فیلم را از حالت تماشایی و مخاطب پسند خارج می کند. ایستوود حتی در پرداختن به مایه های طنز فیلم هم دچار اضافه گویی می شود. برای مثال عادت یکی از اعضای گروه که وقتی عصبی می شود همه حوله های حمام را کثیف می کند، کامل به تصویر کشیده می شود و باز در صحنه ای دیگر همان تصاویر از زبان یکی از اعضای گروه دوباره تعریف می شود. این بازگویی علاوه بر اینکه از طنز اتفاق می کاهد دوبار شنیدن آن لطف خاطره را از بین می برد.

وجه دراماتیک فیلم را صحنه های مختص به رابطه تراژیک میان فرانکی و دخترش فرانسیس تشکیل می دهد که قرار است اوج و نقطه عزیمت گروه موسیقی برای رسیدن به شهرت را نشان دهد که با پرداختی ضعیف لحظه تاثیرگذار فیلم نارسا و ضعیف از کار در آمده است. نحوه مواجهه قهرمان داستان، فرانکی، با بحران مرگ دخترش به حدی گلیشه ای است که باورپذیری روند داستان را مختل می کند و تماشاگر درک درستی از این چرخش را احساس نمی کند و نمی تواند خودش را با این روند هماهنگ کند شاید برای قدیمی هایی که این گروه برای آنها خاطره انگیز و نوستالژیک است کارا باشد اما برای مخاطبی که هیچ اطلاعاتی درباره این گروه ندارد چندان کارایی ندارد.

فیلم که تمام می شود تماشاگر از خودش می پرسد گذشته از شنیدن آهنگ های قدیمی و شاید خاطره انگیز، چه چیز دیگری در فیلم است که سرگذشت اعضای گروه چهار فصل را برایش مهم و ماندگار کند؟ فیلم با تمرکز بر روی جنبه های داستانی مطول و وراج (که این شیوه نیز ناکام به نظر می رسد) نمی تواند تماشاگر را قانع کند که جز آهنگ ها چه امری باعث شهرت و شکل گیری گروه چهار فصل شده است.

اما این نکته را هم در پایان اضافه کنیم که انتخاب بازیگران و هدایت آنها بسیار موفق بوده است و خصوصا دو شخصیت اصلی فیلم یعنی فرانکی و تامی که بار داستانی فیلم بر دوش آنهاست نقش های موفقی را ارائه می دهند.

پسران جرسی (Jersey Boys)

کارگردان: کلینت ایستوود

فیلمنامه: مارشال بریکمن، اریک الیس

موسیقی: باب گوادیو

بازیگران: جان لوید یانگ (فرانکی والی)، اریک برگن (باب گوادیو)، مایکل لمندا (نیک مسی)، وینسنت پیازا (تامی دویتو)، کریستوفر واکن

محصول آمریکا 2014 با مدت زمان 134 دقیقه

امتیاز در آی ام دی بی : 7.2 ستاره از 10 ستاره

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید