پنج شنبه, 27 مرداد 1401 19:04

یادداشتی برای فیلم "کندو" ساخته فریدون گله / تنهاتر از انسان در لحظه‌ی مرگ

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(6 رای‌ها)
یادداشتی برای فیلم "کندو" ساخته فریدون گله / تنهاتر از انسان در لحظه‌ی مرگ یادداشتی برای فیلم "کندو" ساخته فریدون گله / تنهاتر از انسان در لحظه‌ی مرگ

کاراکتر ابی در «كندو» با بازی تحسین‌برانگیز بهروز وثوقی از تاثیرگذارترین و بهترین شخصیت‌های جریان سینمای خیابانی در زمان خودش در کمال تعجب هیچ واکنش و توجهی برنینگیخت. ابی هم یكی از همان آدم‌های حاشیه‌ای به آخرخط رسیده‌ بود كه ناچار می‌شد به خاطر باخت در یك شرط‌بندی پوچ و انتحاری و نمادین در هفت كافه‌ی تهران غذا و عرق مجانی بخورد. ابی تمام ویژگی‌های تیپیك این شخصیت‌ها را به‌خوبی در خود جمع كرده است؛ لمپنیسم، فقر، ناامیدی، تنهایی، بی‌هدفی، عصیان کور، خشونت، حركت به سوی مرگ خودخواسته‌ی تدریجی، و سادومازوخیسم منحصربه فردی كه کیفیت و لحن و مود آن در «کندو» باعث تشخص و تمایزش از آدم‌های این‌جور فیلم‌هاست. «كندو» مایه‌ی عبور از هفت‌خوان و مفاهیم فرامتنی و بار معنایی این عدد را در فرهنگ و عرفان ایرانی چنان پرده‌پوش و بی‌تاكید تصویر می‌كند كه هر روز بر اعتبار و ارزش فیلم اضافه می‌شود، آن‌هم در شرایطی كه بازبینی و قضاوت فارغ از زمان و مكان، اغلب به سود فیلم‌های ایرانی آن سال‌ها تمام نشده است.

فریدون گله مسئله‌ی مهم آدم‌های فیلم و ابی را « بی‌هدف‌بودن این آدم‌ها» می‌داند و مایه‌ی فرعی بطالت در تمام صحنه‌های كافه‌ی پاتوق شخصیت‌ها و مسیر هفت‌گانه‌ی ابی به‌خوبی قابل تشخیص است. فیلم علاوه بر شخصیت‌هایی پرداخت‌شده و ملموس، كارگردانی درجه‌یكی هم دارد كه باز هم در مقیاس آن روزها كاملا جلب نظر می‌كند. دست فیلم‌ساز و نویسنده هیچ وقت خالی نمی‌ماند و از هر موقعیت تازه برای به بار نشستن موقعیت و شرایط ملتهب و محكوم به تباهی کاراکتر اصلی استفاده می‌شود. بهروز وثوقی در یكی از موفق‌ترین نقش‌آفرینی‌هایش، پرسونا و شمایلی فراموش‌نشدنی از این ضدقهرمان بر پرده می‌آورد و احساسات متناقض این شخصیت به كمك اجرای درست و حس و حال او به ما منتقل می‌شود. «كندو» و شخصیت ابی از شناختی حكایت دارد كه در چنین موقعیت‌هایی عنصری حیاتی است. بی‌شك گله آدم‌های متعلق به این قشر و فضای زندگی‌شان را لمس كرده و خودش در این زمینه چنین می‌گوید:« در این‌جا هم باز قصه برایم مطرح نبوده، بلكه آدم‌ها برایم مهم بوده‌اند. آدم‌های "كندو" برش تازه‌ای از همان قشری هستند كه قبلاً هم درباره‌شان فیلم ساخته‌ام.» حرف‌های ابی پیش از ورود به آخرین كافه جزو بهترین و تاثیرگذارترین مونولوگ‌هایی است كه در دهان این آدم‌های به ته خط رسیده گذاشته شده است. ابی در به‌در برای رسیدن به یک صندلی (استقرار و قرار و موقعیتی هرچند حقیر اما حیاتی) وارد کندوی نیش شد و سرنوشت محتوم‌ این نفرین‌شدگان هم جز «تنهاتر از انسان در لحظه‌ی مرگ» نیست.

از صفحه اینستاگرام نیما حسنی نسب منتقد سینما

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید