1- ده فیلم برتر فلسفی که درباره اراده آزاد انسان سوال می پرسند
از ابتدای زمان پیدایش، سوال مهمی همیشه ذهن انسان را مشغول کرده و او را به حیرت انداخته است انسان در این نظام هستی چه نقشی دارد؟ آیا انسان در این هستی افتاده تا سرنوشت معین خود را دنبال کند و یا اینکه خود انسان نیز می تواند در سرنوشت اش سهیم باشد و آن را بسازد و دست به انتخاب بزند.
2- نگاهی به سریال تلویزیونی هشت و نیم دقیقه / کمتر از ده دقیقه مرز بین بودن یا نبودنت!
هما گویا (سی و یک نما) – شهرام شاه حسینی با فیلم "خانه دختر" آنقدر نمک گیرمان کرده بود که کنجکاو دیدن سریال تازه اش باشیم، گر چه طرح اولیه داستان چندان دندانگیر به نظر نمی رسید و موضوعی بود که بارها و بارها دستمایه ی سریال های متعددی شده است.با گذشت دو قسمت از پخش سریال، پرداختن به نکته ای تازه و چالشی توجه مخاطب را جلب کرد که زمانی دغدغه ی ذهنی من شده بود و قانونی را می دیدم که شاید نیاز به تبصره و ماده می داشت.
3- 14 فیلمساز فلسفی بزرگ در تاریخ سینما / فیلسوفان رویاپرداز در قاب تصویر
اینگمار برگمن گفته است: "فیلم مثل یک رویاست، فیلم مثل نوای موسیقی است. هیچ هنری به اندازه فیلم نمی تواند به وجدان ما راه یابد، و مستقیما به احساسات عمیق ما در پستوی تاریک روح مان نفوذ کند."
فیلمسازان از زمان اختراع مدیوم سینما خدمه نخبگان بوده اند. آنها در فیلمسازی شان بیشتر توجه داشتند تا بتوانند در فیلم معانی متعدد و بسیاری از اشارات معنایی را در لایه های فیلمشان بگنجانند و لذت معنایی خاصی به فیلم بدهند.
در این فهرست، 14 فیلمساز بزرگ فیلسوف مشرب را که در فیلم هایشان می توان بارقه های فلسفی را سراع گرفت را معرفی می کنیم.
4- نگاهی به فیلم مرگ ماهی ساخته روح الله حجازی / وقتی ماهی ها در آب خفه می شوند
هما گویا (سی و یک نما) – گوئی این روزها در سینمای ما باب شده است که اول بازیگرها را به تعداد زیاد و از میان سوپر استارها انتخاب می کنیم و بعد برایشان قصه می نویسیم و لاجرم این تعدد شخصیت ها از داستان بیرون میزند وموجب می شود تا مخاطب سردرگم میان پیرنگ و خرده پیرنگ ها ،فیلمی ببیند که بازی ها خوب است اما بیشترشخصیت ها را تا آخر هم نمی شناسد.
5- نگاهی به فیلم "دختر دانمارکی" (The Danish Girl) / رویای به واقعیت پیوسته
عادل متکلمی آذر (سی و یک نما)- فیلم دختر دانمارکی (The Danish Girl) به کارگردانی تام هوپر، با همه ظرافت های فیلمسازی که دارد متعلق کارگردانش نیست، آنچه فیلم را سرپا نگه می دارد بازی های درخشان ادی ردمین و آلیسیا لیکاندر در نقش های اصلی است.
6- فرش قرمز کن، تصویرگر واقعیتی تماشائی از پوشش ایرانی
ریحانه محمودی (سی و یک نما) -حساسیت انتخاب پوششی که قرار است در یک میهمانی ویژه و با حضور افراد به اصطلاح رو در بایستی دار و مهم بر تن شود را ضربدر هزار کنید، تقریبا می شود همان حساسیتی که هنرمندان ما برای حضور در فرش قرمز یک فستیوال مهم جهانی دارند و اصلا باید داشته باشند.
7- 10 سکانس برتر در فیلم های برایان دی پالما
عادل متکلمی آذر (سی و یک نما)- تعلیق در صحنه های ترس یکی از مولفه های سینمای دی پالماست. می دانیم چیز وحشتناکی در حال وقوع است، اما نمی توانیم درباره آن کاری انجام دهیم، فقط مجبوریم این صحنه ها را تماشا کنیم. تعلیق و به نهایت رساندن آن در یک درام، یک بخش مرکزی و هیجان انگیز در فیلم های ترسناک است. سینمای برایان در پالما با خلق سکانس هایی ماندگار ادای دینی به کارگردان های بزرگ سینماست.
8- مقایسه "خندوانه" و دورهمی" یا رقابت "اول مارکت" با "ایرانسل" / زنگها برای که به صدا در می آید
هما گویا (سی و یک نما)– بعد از دیدن تیتر"زنگ خطر برای خندوانه" کنجکاو شدم که ببینم این تیتر پیام آور چه چیز است. مطلب اینطور شروع میشد.
(يک منتقد ميگويد: رامبد جوان با برنامه پرطرفدار «خندوانه» هرگز تصور نميکرد به اين زودي ميدان رسانهاي مخاطبان را به نفع رقيبش مهران مديري با برنامه «دورهمي» واگذار کند.)
برای شروع عجیب بود که از عنوان "یک منتقد" استفاده شود که با خواندن ادامه ی آن متوجه دلیلش شدم.
9- اختصاصی سی و یک نما / وقتی می شود با لباسی برازنده "سکوت" را شکست
ریحانه محمودی (سی و یک نما) – بهانه ی ما برای هم کلامی با "فرنوش صمدی" یکی از مدعوین حاضر در جشنواره کن 2016 ،گزارشی بود که در حال تکمیل آن پیرامون پوشش شایسته ی ایرانی روی فرش قرمز این مراسم بود، اما فیلم کوتاه "سکوت" ساخته مشترک این نویسنده و فیلمساز ایرانی به همراه علی عسگری گرچه به عنوان نماینده کشور ایتالیا در کن حضور داشت اما بی مناسبت ندانستیم که تلنگری هم به این فیلم کوتاه و بیوگرافی فرنوش صمدی بزنیم.
10- نگاهی به فیلم "لانتوری" ساخته رضا درمیشیان / فاصله قربانی تا مجرم به کوتاهی یک نفس عاشقانه
هما گویا (سی و یک نما) – "لانتوری" سومین ساخته ی بلند "رضا درمیشیان" روی یکی از بحث برانگیزترین و جنجالی ترین معضل های اجتماعی یعنی اسیدپاشی در حالی دست گذاشته که نگاه مستتر آن فراتر از اسیدپاشی و قصاص به کالبدشکافی زندگی تباه شده ی قشری از جوانان سرخورده ی اجتماع می پردازد که در عین مجرم بودن،قربانی شرایط خود هستند.