"قصهها" یکی از 20 فیلمی است که امسال در بخش مسابقه بینالملل جشنواره ونیز شانس دریافت جایزه شیر طلای جشنواره را دارند.
فیلم رخشان بنیاعتماد مجموعهای از داستانهای کسانی است که ساکن تهران هستند؛ رانندههای بدهکار، بازنشستههای فقیر، کارگران یک کارخانه که کار خود را از دست دادهاند و... شخصیتها شرایط دشواری دارند. خیلی سخت میشود کار پیدا کرد، قیمتها بالاست و اعتیاد به مواد مخدر بلای جان خیلیهاست.
فیلم هیچگاه با صراحت دلیل گرفتاریهای این آدمها را بیان نمیکند، اما بنیاعتماد گفت هدفش نشان دادن آسیبهایی بود که مردم عادی از تحریمهای کشورهای غربی به خاطر برنامه هستهای ایران متحمل شدهاند.
او پنجشنبه پس از نمایش "قصهها" در نشست مطبوعاتی فیلم به اهالی رسانه، گفت: وضعیت اقتصادی ایران وخیم است و این به خاطر تحریمهایی است که عملا به ضرر مردم کشور تمام شده است.
بنیاعتماد گفت: بچههایی که دچار بیماریهای سخت مانند سرطان و اماس هستند از پیامدهای تحریم ضرر میبینند. واقعا دوست دارم این تحریمها برداشته شود. یک نفر باید در این زمینه به مردم ایران پاسخ بدهد.
او از "مردم در سطح بینالمللی" خواست در نظر داشته باشند که "تصمیمات بینالمللی همیشه روی مردم تاثیر می گذارد".
بنیاعتماد یکی از فیلمسازان زن مطرح سینمای ایران است و "قصهها" او نیز تمرکز زیادی بر زنان دارد، با شخصیتهایی که بسیاری از آنها از فیلمهای قبلی او میآیند.
"قصهها" در خانهها، ماشینها و خیابانهای تهران به سرعت فیلمبرداری شد، اما کارگردان تاکید کرد: نه به این معنی که فیلم "قصهها" زیرزمینی ساخته شده است. این فیلمی است که مشکلات معمول فیلمسازی را تجربه کرد، اما لذت ساختن آن بیشتر از سختیهایش بود.
او گفت: مسئله اصلی این است که داستان و پروژه باید در داخل کشور پذیرفته شود و باید بازتاب زندگی مردم باشد.
بنیاعتماد با اشاره به اینکه "قصهها" قرار است پاییز در ایران به نمایش درآید، گفت: مثل همه فیلمهایم، اگر درمورد نمایش فیلمم در ایران مطمئن نباشم، آن را در هیچ جشنوارهای نشان نمیدهم.
حبیب رضایی و پیمان معادی بازیگران فیلم "قصهها" همراه بنیاعتماد در جشنواره ونیز حضور دارند.
آنها در این فیلم در کنار محمدرضا فروتن، مهراوه شریفینیا، گلاب آدینه، مهدی هاشمی، حسن معجونی، بابک حمیدیان، نگار جواهریان، شاهرخ فروتنیان، ریما رامینفر، عاطفه رضوی، باران کوثری، خسرو شهراز، فاطمه معتمدآریا، صابر ابر و فرهاد اصلانی نقشآفرینی کردهاند.
"قصهها" سال 1390 ساخته شد، اما اولین بار بهمن سال گذشته در بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
روز پنجشنبه همچنین فیلم "ملبورن" ساخته نیما جاویدی در افتتاحیه بخش هفته منتقدان بینالمللی جشنواره ونیز به نمایش درآمد. معادی در این فیلم نیز بازی میکند. نگار جواهریان و مانی حقیقی دیگر بازیگران "ملبورن" هستند.
دیروز بجز "قصهها" بنیاعتماد دو فیلم دیگر نیز در بخش مسابقه بینالملل جشنواره نمایش داده شد: "بهای شهرت" (La Rançon De La Gloire) ساخته زاویه بووا کارگردان فرانسوی که تولید مشترک فرانسه، بلژیک و سوییس است و "شمایل سکوت" (The Look of Silence) ساخته جاشوا اوپنهایمر که تنها فیلم مستند حاضر در این بخش است.
"بهای شهرت" روایتی داستانی از ماجرای واقعی دزدیده شدن تابوت چارلی چاپلین کمی پس از مرگ او در سال 1977 است.
یوجین چاپلین پسر چاپلین در نشسن مطبوعاتی فیلم گفت: ابتدا درمورد همکاری با زاویه بووا تردید داشتم، برای اینکه درک نمیکردم دزدیدن یک تابوت چطور میتواند بامزه باشد، اما بعد از دیدن فیلمهای بووا به خودم گفتم، چرا که نه؟!
"شمایل سکوت" اوپنهایمر دومین مستند این سینماگر آمریکایی است که بر مبنای جوخههای مرگ در اندونزی ساخته شده است. فیلم اول با عنوان «عمل قتل» (2012) درباره رهبران یکی از همین جوخههاست که اواسط دهه 1960 تشکیل شد و در کشتار هزاران تن نقش داشت. "عمل قتل" سال گذشته در بخش اسکار بهترین مستند بلند نامزد بود.
در فیلم جدید اوپنهایمر، بازماندگان نسلکشی در اندونزی با قاتلان برادر خود روبرو میشوند. مستند 98 دقیقهای "شمایل سکوت" تولید مشترک دانمارک، فنلاند، اندونزی، نروژ و بریتانیا است.
امسال فیلمسازانی چون آندری کونچالوفسکی کارگردان روس، فاتح آکین کارگردان آلمانی ترکتبار، ابل فرارا کارگردان آمریکایی و رامین بحرانی فیلمساز ایرانی/آمریکایی با تازهترین ساختههای خود در بخش مسابقه بینالملل جشنواره ونیز رقابت میکنند.
هفتاد و یکمین جشنواره فیلم ونیز چهارشنبه با "بردمن" ساخته آلخاندرو گونزالس ایناریتو آغاز شد و تا 6 سپتامبر (15 شهریور) ادامه دارد. الکساندر دپلا آهنگساز فرانسوی و نامزد شش جایزه اسکار رئیس هیئت داوران بخش مسابقه بینالملل است.