هزار توی دروغها از آلمان
درام تاریخی "هزارتوی دروغها" (Labyrinth of Lies) که یکی از مقاطع تقریباً فراموششده تاریخ آلمان را مورد توجه قرار میدهد، نماینده آلمان در بخش فیلم خارجیزبان هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار است.
یک هیئت داوری مستقل 9 نفره که توسط "ژرمن فیلمز" انتخاب شده بودند "هزارتوی دروغها" را که اولین فیلم بلند داستانی جولیو ریچارلی است، به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی معرفی کرد.
فیلم درباره یوهان رادمان یک دادیار جوان است که در دهه 1950 تلاش کرد اتفاقات پشت پرده کشتار دستهجمعی در آشویتس را به طور کامل افشا کند. تلاشهای او به برپایی اولین دادگاه آشویتس در فرانکفورت با وجود مخالفتهای گسترده سیاسی و اجتماعی در آلمان غربی منجر شد.
الکساندر فیلینگ نقش رادمان را بازی میکند. او برای کار خود در فیلم "هزارتوی دروغها" در جوایز فیلم باواریا جایزه بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد. این فیلم اولین بار در دنیا سال گذشته در جشنواره تورنتو به نمایش درآمد. شرکت بتا سینما حق پخش بینالمللی "هزارتوی دروغها" را به عهده دارد و آن را به 118 کشور فروخته است. شرکت سونی پیکچرز کلسیکس این فیلم را از 30 سپتامبر در آمریکا اکران میکند.
توتم گرگ از چین
چین با فیلم "توتم گرگ" (Wolf Totem) تازهترین ساخته ژان-ژاک آنو کارگردان فرانسوی در بخش فیلم خارجیزبان جوایز اسکار رقابت میکند.
این فیلم از روی رمان پرفروش و شبهزندگینامهای لو جیامین با نام مستعار جیانگ رونگ ساخته شده و درباره یک دانشجوی چینی است که در دوران انقلاب فرهنگی به مغولستان سفر میکند تا در میان گلهداران چادرنشین زندگی کند. او مجذوب گرگهایی میشود که در استپ پرسه میزنند.
"توتم گرگ" تولید مشترک چین و فرانسه و به زبانهای ماندارین و مغولی است. این فیلم 19 فوریه در سال نو در چین روی پرده رفت و با 110.5 میلیون دلار دهمین فیلم پرفروش سال در این کشور شد. شرکت کلمبیا پیکچرز وابسته به سونی حق پخش "توتم گرگ" در ایالات متحده را به عهده دارد و این فیلم را از 11 سپتامبر در بیش از 125 سینما اکران میکند.
آنو کارگردان فیلمهایی چون "نام گل سرخ"، "عاشق"، "هفت سال در تبت" و "دشمن پشت دروازهها" است.
او پیش از "توتم گرگ" در فیلمهای "خرس" (1988) و "دو برادر" (2004) – که درباره دو ببر است – نیز تجربه کار با حیوانات را داشته است. تولید فیلم جدید او هفت سال طول کشید. برای این فیلم دو گله گرگ در مدت بیش از یک سال تحت تعلیم قرار گرفتند. "توتم گرگ" از روی فیلمنامهای نوشته آلن گدار ساخته شده و آنو خود از تهیهکنندگان فیلم است.
زندگی روزانه ما از بوسنی و هرزگوین
"زندگی روزانه ما" (Our Everyday Life) به کارگردانی اینس تانوویچ از بوسنی و هرزگوین در بخش فیلم خارجیزبان رقابت خواهد کرد. این فیلم درباره یک خانواده سارایوویی از طبقه متوسط است که با مشکلات روزانه دستوپنجه نرم میکنند.
"زندگی روزانه ما" اولین بار در دنیا 19 اوت در بخش مسابقه جشنواره فیلم سارایوو نمایش داده شد.
بوسنی و هرزگوین در 2002 برای فیلم "منطقه حائل" ("سرزمین هیچکس") به کارگردانی دنیس تانوویچ درباره جنگ داخلی در بالکان برنده اسکار بهترین فیلم خارجیزبان شد و تنها کشور یوگسلاوی سابق است که این جایزه را دریافت کرده است.
به بلندی خورشید از کرواسی
"به بلندی خورشید" (The High Sun) به کارگردانی دالیبور ماتنیچ نماینده کرواسی در اسکار است. این فیلم سه داستان عاشقانه مختلف را در سه دهه پیاپی در دو دهکده همسایه به تصویر میکشد.
این فیلم اولین بار در دنیا امسال در بخش نوعی نگاه جشنواره کن به نمایش درآمد و جایزه داوران را برد. "به بلندی خورشید" در جشنواره فیلم پولا نیز برنده چند جایزه از جمله بهترین کارگردان شد.
آتشفشان ایکسکانول از گواتمالا
گواتمالا برای اولین بار یک فیلم را به نمایندگی از خود برای حضور در بخش فیلم خارجیزبان جوایز اسکار به آکادمی معرفی کرد. از قضا فیلمی که گواتمالا به اسکار فرستاده است، یکی از تحسینشدهترین فیلم اولیهای امسال آمریکای لاتین است: "آتشفشان ایکسکانول" (Ixcanul Volcano) به کارگردانی هایرو بوستامانته.
این فیلم که تولید مشترک گواتمالا و فرانسه است، سال گذشته در بخش مسابقه اصلی جشنواره بینالمللی فیلم برلین به نمایش درآمد و جایزه آلفرد بائر را از آن خود کرد. "آتشفشان ایکسکانول" بعداً در جشنوارههای گوادالاخارا در مکزیک و کارتاهنا در کلمبیا نیز جایزه اصلی را گرفت.
داستان درباره دختری 17 ساله به نام ماریا از قوم مایا است که در دامنه آتشفشانی فعال در گواتمالا زندگی میکند. ازدواجی از پیش تعیینشده در انتظار ماریا است و این در حالی است که او رویای زندگی شهری را در سر میپروراند. جایگاه او به عنوان یک زن بومی این اجازه را نمیدهد که ماریا به دنیای امروزی و مدرن بیرون از محل زندگیاش قدم بگذارد. بعدها، همین دنیای مدرن او را از عوارض بارداری نجات میبخشد و...
بیگانه از قزاقستان
"بیگانه" (Stranger) به کارگردانی ایرمک تورسونوف نماینده قزاقستان در اسکار است. "بیگانه" ششمین فیلم بلند سینمایی ایرمک است. او پیش از با فیلم "Kelin" در 2010 و با "پیرمرد" در 2013 در بخش فیلم خارجیزبان جوایز اسکار رقابت کرده است.
"بیگانه" یک فیلم 105 دقیقهای درباره چادرنشینان قزاق است که زندگی سختی در محیط استپ دارند. داستان درباره مردی جوان به نام الیاس است که با زندگی در یک غار از قحطی دهه 1930، تبعید در عصر استالین و جنگ جهانی دوم جان سالم به در برده است و اکنون برای حفظ آزادی خود باید با جامعه بجنگد. این فیلم قرار است اولین بار در دنیا ماه آینده در جشنواره فیلم تورنتو روی پرده برود.
اودیسه عراقی از سوییس
فیلم مستند "اودیسه عراقی" (Iraqui Odyssey) به کارگردانی سمیر فیلمساز سویسی عراقی به نمایندگی از سوییس در بخش فیلم خارجیزبان حضور دارد. این فیلم سال گذشته در بخش پانوراما جشنواره برلین همینطور در بخش مستند جشنواره تورنتو نمایش داده شد.
سمیر در فیلم جدیدش بار دیگر به مرور تاریخ زادگاهش میپردازد. او داستان زندگی اعضای خانوادهاش را روایت میکند که حالا در سرتاسر دنیا (ابوظبی، اوکلند، سیدنی، لس آنجلس، لندن، پاریس، مسکو و زوریخ) پراکنده شدهاند و سعی دارد از این طریق چهره دیگری از عراق را به نمایش بگذارد. فیلم با بررسی نیم قرن تاریخچه مهاجرت خانواده به کسانی که در عوض شاهد بودن پیروزی ایدهآلها به واقعیت رعبآور جامعه عراق (شامل دیکتاتوری، جنگ و اشغال بیگانه) تسلیم شدند، ادای احترام میکند.
فیلم 163 دقیقهای "اودیسه عراقی" تولید مشترک سوییس، عراق، امارات متحده عربی و آلمان است. سمیر کارگردان فیلم "بغداد را فراموش کن" است که در جشنوارههای بینالمللی جوایز مختلفی دریافت کرد.
"Baby(a)lone از لوکزامبورگ
لوکزامبورگ درام "Baby(a)lone" به کارگردانی دوناتو روتانو را به اسکار معرفی کرد.
این فیلم درباره دو نوجوان گمگشته است که در جامعهای که وظایف خود را فراموش کرده است، به دنبال خوشبختی هستند. هر دو آنها محدودهها را پشت سر میگذارند.
پسر شائول از مجارستان
درام هولوکاستی و تحسینشده "پسر شائول" (Son of Saul) نماینده مجارستان در بخش فیلم خارجیزبان جوایز اسکار است.
"پسر شائول" که اولین فیلم بلند داستانی لاشلو لمس است، اولین بار در دنیا ماه مه پیش در بخش مسابقه جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد و جایزه بزرگ را برد.
داستان در 1944 در آشویتس روی میدهد و درباره شائول آوسلندر یک مجارستانی یهودی است که در کشتار جمعی نازیها به آنها کمک میکند. شائول هنگام کار در مردهسوزگاهها جنازه پسری را میبیند که باور دارد پسرش است. او تصمیم میگیرد کاری را انجام بدهد که به نظر غیرممکن میآید: اینکه تلاش کند جنازه را نجات بدهد و به خاک بسپرد.
"پسر شائول" در جشنواره کن جایزه فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم (فیپرشی) را هم دریافت کرد. مهارت فنی و مضمون قوی فیلم با استقبال بسیار روبرو شد و تعدادی از پراحساسترین نقدهای جشنواره را دریافت کرد.
شرکت سونی پیکچرز کلسیکس حق پخش "پسر شائول" در آمریکای شمالی را در اختیار دارد. فیلم از 11 ژوئن (21 خرداد) در سینماهای مجارستان اکران شده است.
آفرین از رومانی
رومانی با درام تاریخی و سیاهوسفید "آفرین!" (Aferim!) به کارگردانی رادو ژوده در جوایز اسکار رقابت میکند.
این فیلم که تولید مشترک رومانی، بلغارستان، جمهوری چک و فرانسه است، سال گذشته در جشنواره برلین به طور مشترک برنده جایزه خرس نقرهای بهترین کارگردانی شد. "آفرین!" بعد از جشنواره برلین در چند جشنواره دیگر از جمله در جشنواره فیلم صوفیه جوایزی دریافت کرد.
داستان در اوایل قرن نوزدهم در منطقه والاچیا در رومانی روی میدهد و روایت سفر یک پلیس محلی است که مأموریت دارد بردهای کولی را که از چنگ اربابش گریخته است، پیدا کند. عنوان اصلی فیلم (آفریم!) برگرفته از اصطلاحی به معنای "آفرین!" در زبان ترکی عثمانی است.
شرکت بیگ ورلد پیکچرز در بروکلین که فیلمهای هنری را توزیع میکند، حق پخش این فیلم در آمریکای شمالی را از آن خود کرده است.
"آفرین!" سومین فیلم بلند داستانی رادو ژوده است. او همچنین برای چند فیلم کوتاه تحسینشده خود شهرت دارد، از جمله "The Tube With a Hat" در 2006 که در جشنواره ساندنس و چند جشنواره دیگر جایزه اصلی را برد.
مهلت معرفی فیلمها به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی برای حضور در بخش اسکار فیلم خارجیزبان 1 اکتبر (9 مهر) به پایان میرسد. فیلمهایی میتوانند در این بخش رقابت کنند که در فاصله 1 اکتبر 2014 تا 30 سپتامبر 2015 در کشور معرفیکننده اکران عمومی شده باشند.
پس از پایان مهلت معرفی فیلمهای خارجیزبان به آکادمی، ابتدا 9 فیلم به فهرست کوتاه راه پیدا میکنند و در نهایت پنج فیلم به عنوان نامزدهای نهایی این بخش معرفی میشوند که اسامی آنها 14 ژانویه (24 دی) همراه نامزدهای دیگر بخشهای جوایز اسکار اعلام خواهد شد.
هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار 28 فوریه 2016 (بامداد دوشنبه 10 اسفند به وقت ایران) در دالبی تیهتر در هالیوود برگزار میشود.
سال گذشته 83 کشور نمایندگان خود را به آکادمی معرفی کردند که یک رکورد جدید در تاریخ جوایز آکادمی بود. فیلم لهستانی "ایدا" به کارگردانی پاول پاولیکوفسکی برنده جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان شد.